Kritika – Törvénytisztelő polgár

416

Ezen a héten már nem maradhat ki a mozi sem. Valami pörgős, izgalmas filmre vágytunk, éppen ezért esett a választásunk Gerard Butler és Jamie Foxx harcára, amely nem okozott csalódást. Éppen ellenkezőleg, elégedetten távozhattunk. Ha egy hosszabb véleményre is kíváncsi vagy, akkor tudod mi a dolgod… 

Voltál mostanában moziban, és akkor is Gerard Butler-t nézted? Most is őt kellene közel 100 percen keresztül? Unod már? Na jó, jöjjenek a válaszok, aztán döntse el mindenki, mennyire éri meg elmenni a moziba. Először is, Gerard Butler neve eléggé felkapott, tudjátok nekivetkőzött, szó szerint is, és a 300 óta hívják ahova csak lehet. Mostanában láttunk már pár filmet vele, és ne aggódjatok, jövőre is fogunk. Most is ő a film egyik főszereplője, de szerencsére nem romantikus vígjátékról van szó, szóval csajok csak óvatosan, már csak azért is, mert a 18-as karika sok mindent elárul a filmről. Kezdetben tisztázzunk még annyit, hogy ez nem egy akciófilm, meg nem is valami horror, vagy ilyesmi. Inkább csak egy nagyon jó bosszú-film, amolyan Taken módjára.

 
Clyde (Gerard Butler) éli nyugodt, családi életét feleségével és lányával, amikor egy átlagos napon megtámadják őket a saját lakásukba. Clyde túléli a támadást, ám feleségét és gyerekét a szeme előtt ölik illetve becstelenítik meg. Következő jelenetben már egy feltörekvő ügyésszel találkozunk. Nick (Jamie Foxx) ügyeinek jelentős részét megnyerte, így ezt sem hajlandó elveszíteni, éppen ezért képes megkötni egy vádalkut, amely szerint az egyik vádlott a másik ellen vall, így az elítélhető hosszabb időre. De még így sem nevezhető nagynak az ítélet, amit az apa nehezményez is. Clyde sokáig a megtört ember képében jelenik meg, aki nem hiszi el, hogy az amerikai jogrendszer ennyire kijátszható. Ám amikor meglátja Nick és az egyik vádlott kézfogását, megváltozik az élete és a hozzáállása is. Ugrunk az időben 10 évet, újra találkozunk a szereplőkkel, akik pont az egyik elítélt kivégzésre tartanak, ám a börtönbe rosszul sülnek el a dolgok, és Clyde lesz az első gyanúsított, akit felkutatnak.
 
A történet leírása bár hosszúnak tűnhet, valójában a film első 15 percét meséltem el. Innentől indulnak be a dolgok, és láthatjuk kiforrni illetve élesben megvalósulni Clyde bosszúját. Aki egyszerű, „te mocskos disznó, bántottad a lányomat, meghalsz” filmre számít, felejtse el. Sokkal modernebb, tisztább történet ez, mégis elég sok akció és kiélezett, izgalmas jelenet van benne. Sokat nem tudtam a történetről, éppen ezért minden fordulatra, változásra előre fel akartam készülni, de sikerült pár helyen meglepniük. Igaz vannak bizonyos tekintetben fenntartásaim, de ezeket most nem osztanám meg, mert egyrészt spoileresek lennének, másrészt egy komolyabbnak mondható mainstream akciófilmnél annyira nem várja el az ember a tökéletességet.
 
 
A két főszereplőre is kitérnék. Hiszen mindenképpen ők a húzónevek, és egy sima plakát után is elmennék a filmre, hogy megtudjam mit kezd egymással Jamie Foxx és Gerard Butler. Kettőjük harca nyugodtan mondható keménynek, és jól kivitelezettnek. Folyamatos hullámzásban tartják az embert, hol az egyiket, hol a másikat tartjuk felelősnek. Sokáig nem lehet eldönteni ki a jó vagy a rossz, illetve sokszor, sőt szinte állandóan a rendszert hibáztatjuk inkább. Gerard Butler, igaz az ő szempontjából nem a legjobban kezdtem a bejegyzést, alakítása most is közel tökéletes. Jól áll neki a szerep, jól hozza a megtört majd bosszúéhes apát. Jamie Foxx nekem eleve nem tartozik a szimpatikus színészek közé (ne kérdezd miért), éppen ezért az elfogadható tőlem már nagy szó az ő játékára.
 
Értékelés: Law Abiding Citizen – 7/10
 
Élvezhető, pörgős, jó színészekkel összerakott film. Olykor nagy logikai buktatókkal, meg szokás szerint több, előzetesben ellőtt fontos jelenettel. De mindenképpen ajánlott egy megtekintésre. Nem csajos, vagy csajozós film, ahogy a bevezetőben is írtam, gyorsan ébresszük fel barátnőnket, ebben nem fogja Gerard Butler (csak egyszer) a felsőtestét mutogatni.

teddike
(teddike.freeblog.hu)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
  

 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu