Kritika – Sorsügynökség

349

Sokszor érezzük úgy, hogy a véletlenek irányítják, befolyásolják életünket. A héten hazai mozikba kerülő, Sorsügynökség (Adjusment Bureau) című film Matt Damon és Emily Blunt főszereplésével, ezekre a kérdésekre adja meg a meglepő, ugyanakkor nagyon érdekes választ.

Philip K. Dick  Helyreigazító csoport című sci-fi novellájából készült a film. Dick az amerikai tudományos- fantasztikus irodalom egyik legnagyobb alakja, számos nagyszerű film alapjául szolgált már az ő novellája, így a Szárnyas fejvadász (Balade runner), az Emlékmás (Total recall) és a Különvélemény (Minority report) című filmek alaptörténetei is Dick tehetségét dícsérik.  A művei alapján készült filmek idáig több mint egymilliárd dolláros bevételt hoztak. Valószínűleg ezt a tényt sem hagyta figyelmen kívül, Michael Hackett producer, amikor megkereste egyik barátját George Golfit, és figyelmébe ajánlotta a Helyreigazító csoport című Philip K. Dick novellát.

(A novella magyarul a Galaktika című tudományos-fantasztikus antológia Philip K. Dicknek szentelt 52. számában jelent 1983-ban, Gálvölgyi Judit fordításában, 59-75. oldal).

Golfi első rendezése a Sorsügynökség, bár forgatókönyvíróként, már letette a névjegyét, hiszen A testőr (The Sentinel), Ocean’s Twelve – Eggyel nő a tét, A Bourne ultimátum (The Bourne Ultimatum) című filmek forgatókönyvei az ő nevéhez fűzödnek.

David Norris (Damon), a karizmatikus politikus éppen arra készül, hogy elfoglalja helyét az amerikai szenátusban, amikor találkozik egy gyönyörű balerinával (Blunt), aki egyetlen más nőhöz sem fogható. Norris lassan őrülten beleszeret, ám ekkor különös idegenek bukkannak fel, és az a céljuk, hogy mindenáron szétválasszák őket.
David rájön, hogy magával a Sorssal kell szembeszállnia. Bár ilyen erővel szemben minimálisak az esélyei, Davidnek két választása van: elengedi a nőt, és elfogadja előre megírt életét, vagy dacol a Sorssal, hogy megtarthassa szerelmét.
 
Damon olyan férfit játszik, aki bepillantást nyer abba, milyen jövőt szánnak neki, és rájön, hogy valami mást szeretne. Célja elérése érdekében meg kell szereznie a nőt (Blunt), akit igazán szeret, és meg kell akadályoznia, hogy a titokzatos Sorsügynökség emberei ráerőltessék az akaratukat.

A film története nagyon izgalmas, a cselekmény szövése is megkapó. Matt Damon remekül alakítja David Norrist a feltörekvő fiatal szenátor figuráját. Emily Blunt a csinos táncosnő, Ellise Sellas szerepében egy kicsit visszafogott, de érzékenysége átjön a vásznon. A Sorsügynökség emberei megítélésem szerint a „mindent tudó kalap” használatával, egy kicsit komikussá válnak, pedig nagyon komoly embereket alakítanak.

Megjelenik az az örök dillema, ami szinte minden megfilmesítés során jelentkezik: ami egy írott műben hatásos azt nagyon nehéz úgy átvinni a filmvászonra, hogy ott is elérje az eredeti hatást. Szerintem elsietett, elkapkodott volt a film befejezése, de ez az érzés a novella olvasásakor nem jelentkezett bennem.

Azt kell, hogy mondjam, a film több, mint fele, mondjuk kis jóindulattal háromnegyed része kimondottan izgalmas, jól bontja ki a szálakat, a történet kinyílik és a néző bele tudja képzelni magát ebbe a valójában képtelen helyzetbe. Az értékelésem 10/7, de ez jelentős mérékben Matt Damonnak és Philip K. Dick magávalragadó történetének köszönhető.

Csépányi Balázs

Szerző a Flag Polgári Magazin főszerkesztője

 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu