Kritika – Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

247

A hétvégén került a mozikba nálunk is a kalózok negyedik története amiben természetesen Jack Sparrow vezetésével egy újabb hatalmas élményben lehetett részünk.

A sokat fialó de valójában nagyon gyenge harmadik rész után nagyon vártam a legújabb mozi érkezését és reménykedtem abban, hogy nem fogunk csalódni.

Ez csak részben jött össze, Rob Marshall rendezésében egy sokkal egyszerűbb filmet kaptunk amit már mindenki tudott követni, nem vesztünk el a részletekben viszont pont emiatt olykor üres és vontatott lett az egész, talán a legjobb szó az lenne, hogy „sablonos”, még akkor is ha sok új színésszel egészen jól feldobták a filmet.

A történetről talán nem igazán érdemes írni, bár az előzetesből annyi kiderült, hogy kapitányunk egy forrást keres, ami képes örök életet adni és ahogy az lenni szokott nem csak ő egyedül indul el a forrás felkutatására. Az új szereplők nagyon jól illeszkedtek a történetbe és Angelica valamint „Blackbeard” érkezése feldobta a hangulatot, amire korábban Orlando Bloom és Keira karaktere már nem volt képes. Változatos, fordulatos történettel van dolgunk amiben nem lehet elveszni szerencsére. Végig követni tudjuk, hogy ki kit akar átverni, valamint azt is, hogy ki kinek akar ártani.

A látványra nincs okunk panaszkodni, a filmre költött több millió dollár lehetővé tette azt, hogy nagyon sokszor csak ámuljunk a forgatási helyszíneken. Az is igaz mondjuk, hogy ez a 3D egyáltalán nem kellett. Viszont a felépített városok, helyszínek lenyűgöztek és legalább abban látni, hogy nem keveset dolgoztak a filmen. A színészekkel viszont már nincs ennyire egyértelmű dolgunk. Nehéz már Johnny Depp játékát is minősíteni. Annak ellenére, hogy továbbra is sok meglepetést tartogat számunkra a karakter, olykor kicsit színpadiasnak hatott az egész, és nem egyszer ő is beleszürkült a mezőnybe.

Penelopé Cruz egy jelenetével több életet vitt a filmbe mint korábban Keira, viszont tőle is sokkal többet vártam volna. Geoffrey Rush Barbossa kapitány szerepében nagyon tetszett, Ian McShane viszont csak a kötelezőt hozta, ami tőle azért csak a legminimálisabb elvárás, ennél sokkal többet kellett az asztalra tegyen egy ennyire titokzatos karakter megformálása közben.

Értékelés: 6/10

Összességében egy közepesnél valamivel erősebb filmmel van dolgunk, ami szerencsére folytatja az elkezdett utat, viszont a teljesen új nézők számára is nagyon könnyen fogyasztható. Olykor viszont sajnos túl bugyuta, túl egyszerű és mint sokszor mondtam, szürke az egész. Hiába látni nagyon jó színészeket és esetleg jó jeleneteket összességében a sok felesleges szál lehúzza a filmet. A látvány viszont kárpótol és a szirének érkezése is remek húzás volt, a romantikus szálat viszont teljesen kihagytam volna. Ha volt idegesítő része a filmnek, akkor az Orlando – Keira hasonmások elrontották az ember hangulatát kicsit (nagyon).

A folytatás lehetősége természetesen adott, most már „csak” a bevételeknek kell jönniük és ötödjére is látni fogjuk Jack Sparrow kapitányt.

teddike
(teddike.freeblog.hu)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu