Kritika – Csempészek (Contraband)

377

A film aminek borzasztó trailere volt, ezért nem annyira érdekelt, erre meglepetés jó. De most tényleg, a vagy 7 számot tartalmazó baromi hosszúnak érződő bemutató alapján úgy élt a fejemben, hogy valami elnyújtott, 2,5 órás unalomról van szó, {...}

{…} erre amikor körömreszelés helyett végül ezt választottam, akkor rögtön meglepett, hogy csak 100 perc, és hogy mennyire élvezetes.

Ezúttal a cím sem átverés, tényleg csempészésről van szó. Bár a trailer mutatott akciót, de ahhoz Mark Whalberg karakterének nem sok köze van, konkrétan csak végignézik az egészet. Akkor mi van a lövöldözés helyett? Viszonylag érdekes módon bemutatják miképp is kéne csempészni. Legalábbis élvezetes filmes szinten.

Rögtön ott kezdődik a buli, hogy a csempészéshez egy csapat kell, amolyan heist movie módra. A többségnek meg is van a helye a tervben. A másik, hogy azért a vámkommadó sem idiótának van bemutatva, szóval viszonylag ügyesen kell kicselezni őket. Ide már csak egy kis fennakadás kell az árú beszerzésébe, és kész is vagynk.

A családja fenyegetésével veszik rá a főszereplőt egy utolsó munkára – mondanom sem kell, hogy az asszony kedvéért akasztotta szögre a bűnös melót. Talán pont ez a film leggyengébb szála. Nem annyira éreztem erősnek a pisztollyal a nő előtt hadonászó senkit, azt hogy komolyan kéne vegye a főhős a dumáját: konkrétan csak le kellett volna nyomnia picsába.

A Contraband amúgy remake, Whalberg mostanában az északi filmekre kattant rá. Elvileg kicsit akciódúsabb, de az eredetihez hű lett. Mondjuk ezt akár el is hiszem, hiszen az első fél óra után átcsúszott a szórakozás zónába, addigra a sötét, realista fényképezés is megszoktam, így végül a 7/10 simán jár neki. Kicsit erősebb gonoszakkal, így erősebb családi szállal kúszhatott volna feljebb.

filmbuzi.hu – Human

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu