Filmklub 5. – Piedone Egyiptomban

553

Aki már látott Piedone-filmeket, tudja, mit várhat. Nem zsákbamacskát vesz, a biztos áruért megy moziba. Nevetni akar, izgulni akar, bunyót akar látni, és erőt, bátorságot akar meríteni a legyőzhetetlen Piedone (alias Ritzi rendőrfelügyelő, a nápolyi rendőrség világutazója) élményeiből, aki reális világban forgolódik.

Ugyanabban, ahol a mozinéző? Persze, csak látszólag. Mert mesevilág ez, ahol az irreálisan megnövelt képességek, helyzet-megoldások uralkodnak. Ettől mese a mese, és élvezet az, ami szórakoztat.

Ezúttal Egyiptomba kerülünk, ki tudja, miféle vonzások eredményeként. Persze lenyűgöző a látvány! És miért is ne? Egy olajtársaság vezérkara rejti a gonoszt: Piedone-nak jócskán akad dolga.

Térül-fordul és hetet vagy akár hétszer hét ellenfelet is leterít. Fantasztikus ütései végzetesek. De ez kell is, mert egy megátalkodott olajmágnás ügynök-rendszere, mesés testőrsége folyton-folyvást az életére tör. De ő az igazságot keresi’! A filmben ez egyértelműen szeretnivaló az egyértelműen rossz ellen harcol.

Piedone egyre többet tud meg az olaj körüli sötét ügyletekről: akinél az olaj, annál a hatalom. A küzdelem egy tudós titkának kiderítéséért folyik, aki feltételezi, hogy a világnak azon a pontjain, ahol az általa felfedezett különleges bogarak élnek, olaj rejtőzik a föld mélyében.

Az olajtársaság és Piedone harca természetesen megnyugtató befejezéssel ér véget. Természetesen. Lehetne másképp?

Piedone Egyiptomban

színes, magyarul beszélő, olasz akció-vígjáték, 1979 (12)

rendező: Steno
forgatókönyvíró: Adriano Bolzoni, Massimo Franciosa, Steno
operatőr: Sandro Borni, Luigi Kuveiller
díszlettervező: Osvaldo Desideri
jelmeztervező: Sartoria Russo, Luciano Sagoni
zene: Guido De Angelis, Maurizio De Angelis
látványtervező: Enzo Bulgarelli
vágó: Carlo Bartolucci, Mario Morra

szereplő(k):
Bud Spencer (Rizzo felügyelő)
Enzo Cannavale (Caputo)
Baldwyn Dakile (Bodo)
Cinzia Monreale (Connie)
Angelo Infanti (Zakar)
Karl-Otto Alberty (Svéd)
Robert Loggia (Barns)

Filmvilág folyóirat 1981/04 44. old. – Sólyom András

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu