Ezt nézhetjük a héten – Heti mozibemutatók – 2013/27. hét

300

A hét mozibemutatói között két hollywoodi szuperprodukció mellett Giuseppe Tornatore új alkotása jelenti a legfőbb választási lehetőséget, és egy spanyol vígjátékot is megtalálhatunk az artmozikban.

Johnny Depp, Guillermo Del Toro, Geoffrey Rush és Donald Sutherland – igazi sztárparádé a kamerán innen és túl.

Tűzgyűrű
(12)

Guillermo Del Toro szép lassan építette fel magát nemzetközi színtéren, és vált megbízható kreatív direktorrá, aki többek között a Penge és a Mimic – A júdás fajjal franchise-t indított el, készített Penge-folytatást, A faun labirintusával pedig ajnározott filmessé vált. Aztán belevágott a Hobbit-szériába, amelybe beletörött a bicskája, ellenben emiatt csak öt év szünetet követően érkezhetett el új mozibemutatója. A Tűzgyűrű nagy költségvetésű nyári limonádé, amely a klasszikus földönkívüli apokalipszist kínálja 3D-ben és trükkökkel telepakolva. Az ufók a tenger mélyéről érkeznek, de az emberiség nem adja olcsón a bőrét – ahogy azt egy hollywoodi filmtől elvárhatjuk. Kérdés, hogy ebben az elcsépelt témában és ilyen erős konkurencia mellett mire megy Del Toro, aki ismerős arcokat ugyan felvonultat, de világsztárokkal nem számolt a Tűzgyűrűben.

A magányos lovag (12)

A csúcsra járatott Johnny Depp az elmúlt években leginkább a Karib-tenger-szériával és Tim Burton filmjeinek főszerepeivel ért el sikereket, egyéb megnyilvánulásaiban (például Rumnapló, Az utazó) váratlan és kínos felsülései is voltak. A magányos lovas amiatt mindenképp jobb esélyekkel indul a mozikban, hogy Gore Verbinski rendezte, akinél volt élet a Karib-tenger kalózain kívül is. A magányos lovas régi franchise, először 1933-ban tűnt fel, s azóta számos alkalommal dolgozták fel. Nagy kérdés, hogy az igazság bajnokaiként ismert maszkos Texas Ranger és lélekvadász indián barátja mennyire érdekes 2013-ban. A pénzt mindenesetre nem sajnálták a filmtől, bár a 250 milliós költségvetés sokak szerint legalább akkora bukást is magában rejthet, mint a John Carter volt tavaly. A tekintetek Deppre szegeződnek.

Senki többet (12)

Giuseppe Tornatore sokáig Európa egyik legféltettebben őrzött kincse volt, aki jó érzékkel készített a giccs határán mozgó, érzelmes közönségfilmeket, amelyek nemzetközi sikere még Amerikába is elért. A Cinema Paradisóval legjobb külföldi Oscart nyert, Az óceánjáró zongorista legendájában Tim Rothtal ríkatta meg a közönséget, és Oscar-jelöléshez juttatta Koltai Lajost a Malénával. A Senki többet is príma film, ami méltó az életmű eddigi állomásaihoz. Benne Geoffry Rush egy értékbecslőt alakít, akit egy nap titokzatos ügyfél keres meg telefonon egy egész ház értékeinek felbecsüléséhez. A sikeres üzletember vonakodik, de hiúsága kapcsolatban tartja a zavaros ügyet nyakába akasztó ügyféllel. Rush egyszerre kerül romantikus és bűnnel terhelt ügyletekbe, s mindezt nemcsak nagyon meggyőzően, hanem igen igényesen teszi. Angol nyelven készült, de az olasz filmipar számára ért el dicséretes sikert Tornatore.

Péntek Barcelonában (16)

A spanyol vígjáték sokáig Almodóvarral volt egyenértékű a nézők számára, bár egy-egy apróbb siker, mint a Kövéren szép az élet hazánkban is népszerű volt. A spanyol mozit megtépázza mostanság a gazdasági válság, a mozikban és nemzeti filmgyártásukban is hullámvölgybe kerültek. A Péntek Barcelonában hősei negyvenes férfiak, a nyolc, csak egyetlen betűvel nevesített karakter életét követi nyomon a film, akik egytől-egyig különböző krízisekbe kerültek. Cesc Gay vígjátékának főbb szerepeiben a spanyol filmművészet legjelesebb színészei láthatók.

mno.hu – kgy

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu