Még sohasem járt nő a világörökség legújabb szigetén

409

Felkerült egy apró, elhagyatott japán sziget az UNESCO világörökségi listájára. Okinoshimán még soha nem járt nő, és a hazatérő férfiakat is szigorú titoktartás kötelezi, így komoly problémákat okozhat az érdeklődő turisták hada.

A sziget Munakatától 60 kilométerre található, és a sintó vallás egyik legszentebb helyének tartják. A szigeten a 4. század óta csak férfiak, főként papok imádkoznak a tengeri utazás biztonságáért, de világörökség részeként kérdéses, mennyire tudják megőrizni szigorú szabályaikat.

 

A nők kitiltásáról több teória is létezik. Szakértők szerint azért nem engedik be őket a szigetre, mert a menstruációs vér megfertőzné a hely szellemét, a sziget szentségét. Egy másik elmélet szerint épp a nők érdekében nem engedik be őket a szigetre, mert féltik őket a tengeri utazás veszélyeitől.

Bár Okinoshimán többnyire csak papok imádkoznak, májusban kivételt tesznek, és kétszáz látogatót beengednek a szigetre. Őket még a belépés előtt egy különleges tóhoz küldik, ahol megtisztulhatnak a világi terheiktől, bűneiktől. A szigetet elhagyó férfiak nem beszélhetnek a látogatás részleteiről, és szuveníreket sem csempészhetnek haza.

A sziget szentélyének főpapja, Takayuki Ashizu már 2016-ban aggódását fejezte ki az UNESCO-jelöltség kapcsán. A vallási vezető nem szeretné, hogy olyan emberek forduljanak a szigeten az istenekhez, akik nem érdemelték meg az áldást. A tömeges látogatást is ellenzi, meglátása szerint a sziget nem azoknak való, akik kíváncsiságból érdeklődnek a szent helyszínek után.

hirado.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu