Homokban Sül Meg A Türkmén Ételcsoda

324

Forró homokban és parázsban készül ez a hagyományos türkmén étel, az “ichlekli” vagy húsos pásztorpite.

Mint ahogy sok türkmén étel, ez is különbözik más közép-ázsiai ételektől különleges elkészítési módja miatt.

A régi időkben a türkmének megtanulták, hogyan használják fel a cudar időjárási körülményeket az ételek elkészítéséhez. Az ichlekli sütéséhez nincs szükség semmilyen edényre, csak a napra és a homokra.

– Mivel a türkmének nomádok voltak, nem vithettek magukkal edényeket. Szóval a sivatagban sütötték meg ezt a pitét. Mindössze tálcákat, késeket, húst és lisztet használtak fel hozzá – mondta Saparmuhammet Bayramgeldiev, aki szakácsként dolgozik.

A nomád életmód és a magas, nyáron akár 40-50 fokos hőmérséklet, befolyásolta, milyen alapanyagokat használ fel a hagyományos türkmén konyha: csak olyan hozzávalókat, amelyek kibírtak hosszú utat is, anélkül, hogy megromolnának.

– Elődeink főleg húst és kenyeret sütöttek, de csak olyan tésztát használtak, amelyben nem volt élesztő – mondta a szakácsként dolgozó Oguljemal Artyklyeva. .

Manapság a türkmének természetesen modern sütőket használnak a hagyományos ételeik elkészítéséhez. De ha ünnepelnek, vagy fesztivált tartanak, visszatérnek őseik technikáihoz.

hu.euronews.com

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu