Csoportosan keletkeznek fiatal csillagok az Orion-ködben

407

Az Európai Déli Obszervatórium csillagászai megállapították, hogy csoportosan keletkeznek fiatal csillagok az Orion-ködben.

A szakértők nagyon fiatal csillagok három különböző populációjára bukkantak. Ez alapvetően megváltoztathatja a csillaghalmazok kialakulásáról szóló elméletet – közölte az Európai Déli Obszervatórium (ESO).

Az 1350 fényévnyi távolságra lévő Orion-köd az új csillagok születésének a Földhöz legközelebbi helyszíne. Tulajdonképpen két fényes csillagközi gázfelhő az Orion csillagképben, nagyon közel egymáshoz, részben egybefolyva.

Giacomo Beccari és kutatótársai felmérték az Orion-köd minden csillagának fényességét és pontos színét. Ezekből az adatokból megállapítható minden égitest tömege és kora. Az elemzés révén meglepő módon ugyanabban a csillaghalmazban fiatal csillagok három különböző korú csoportját találták.

Az Orion-köd és -halmaz a VLT teleszkóp felvételén. (Fotó: ESO/G. Beccari)

Az Orion-köd és -halmaz a VLT teleszkóp felvételén. (Fotó: ESO/G. Beccari)

“Ez a felfedezés nagyon fontos számunkra, mert azt jelenti, hogy egy halmaznak nem ugyanabban az időben keletkezik mindegyik csillaga” – fejtette ki Monika Petr-Gotzens kutató.

Eddig a csillagászok abból indultak ki, hogy egy csillaghalmaz csillagai ugyanolyan korúak. Az új megfigyelések arra is utalnak, hogy a csillagkeletkezés nemcsak hogy csoportosan történik, hanem jóval gyorsabban is megy végbe, mint ahogyan azt eddig hitték.

A csillagászok az Astronomy & Astrophysics című szaklap következő kiadásában mutatják be eredményeiket.

hirado.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu