Szőlős-mákos tekercs

279

Mákos kalács – friss gyümölccsel felturbózva! Cseppet sem árt neki! A tölteléket és a gyümölcsöt tetszés szerint variálhatjuk, lehet túró, grízkrém, keményre főzött vanília puding. Gyümölcsből lehet körte, alma, vagy keményebb húsú őszibarack.

 Hozzávalók:

 

Tészta:

 

3 dkg cukor

2-2,5 dkg élesztő
 

1 tojás

1,5 dl tej

3 dkg vaj

35 dkg sima liszt

1,5 tk só
 

Töltelék:

 

1 dl tej

7,5 dkg darált mák

7,5 dkg cukor

2 ek durvára vágott mandula

1 ek keményítő
 

60 dkg nagy szemű szőlő

 

A kenéshez tej és 2-3 ek lekvár vagy méz, a szórásához pedig 2 tk (barna)cukor. Az élesztőt egy tálkába morzsoljuk, és meghintjük a cukorral, és hagyjuk, hogy egy kicsit elfolyósodjon. A tejet meglangyosítjuk, és beletesszük a vajat. A tejes vajat összedolgozzuk a tojással és az élesztővel, hozzáadagoljuk a lisztet, és a végén a sót. Rugalmas tésztát dagasztunk, és kelesztjük 40-50 percet. A töltelékhez a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a mákot, és azzal is felforraljuk.

Jól kikeverjük, a mandulát és a cukrot is beletesszük, és ismét összemelegítjük. Egy kis hideg vízben feloldjuk a keményítőt, és azt is a mákos masszához adjuk, újra felmelegítjük. Jól kikeverjük és kihűtjük. A szőlőt megmossuk, félbevágjuk és kimagvazzuk. A megkelt tésztát lisztezett nyújtólapon kinyújtjuk egy kb. 30×40 cm-es lapnak. Három egyforma csíkot vágunk belőle, szépen elterítjük rajta a tölteléket. A széleket megkenjük tejjel és hosszában feltekerjük.

A sütőt 200 c˚ előmelegítjük. Egy 25 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és az oldalát pedig kiolajozzuk. A tésztarudakat szépen beleigazítjuk a tortakarikába. A tekercs résébe belenyomkodjuk a fél szőlőszemeket, megkenjük tejjel és meghintjük egy kis cukorral.

Az előmelegített sütőben 35-40 perc alatt szép pirosra sütjük. Kivesszük, és még forrón megkenjük a lekvárral vagy a mézzel.

Szerző: 5PL 

További receptek, információk itt találhatóak: 

http://maxkonyhaja.blogspot.com/ 

http://thechefviki.blogspot.com/ 

http://garffyka.blogspot.com/

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu