Szellem a fazékból – Tigrispörkölt

285

A távol-keleti sajtó azon háborog, hogy kínai üzletemberek - mint valami disznótoron - megettek vacsorára egy tigrist. Nem értem.

Ha a franciák évszázadokig szopogathatták a kerti sármányt (ezt a veréb formájú, kedves énekesmadarat), méghozzá úgy, hogy előbb befogták, megvakították, fügén felhizlalták és konyakba fojtva megsütötték, akkor szegény dél-kínai újgazdag miért ne ehetne tigrissteaket vagy gyömbéres tigrispéniszlevest?

Vietnamban ritka csemege a porhanyós (élő!) újszülött kisegér, Madagaszkáron a termeszhangya, Nigériában a ropogós sündisznó, Dél-Koreában a kutyaleves.

 
De gustibus non est disputandum. Ízlésről nem vitatkozunk – mondja a művelt olasz, és kakukkfűvel ízesíti a pacsirtanyelv-pástétomot. A madarakat (4500 fürj, 3000 mezei pacsirta, 1700 vadgerle) kamionnal akarta Olaszországba csempészni az udvari határátkelőnél, de lebukott. A sajtó hallgatott.

Amit meg tudsz fogni, azt meg is eheted – mondja a vietnami. Életem során már én is néztem farkasszemet bárányszemekkel (levesbe főzve pislogtak rám), beleztem óriásgilisztát Mauritániában, haraptam tengeri uborkát (hadd ne írjam le, mihez hasonlít), megkóstoltam a tüskés durián gyümölcsöt, ami – igaza van Anthony Bourdain séfnek – körülbelül akkora élmény, mintha a halott nagymamánkkal csókolóznánk, de a híres japán gömbhalhoz (fugu), aminek a mája annyi idegmérget tartalmaz, hogy akár harminc embert is megölhet, még nem volt szerencsém. Pedig a felkelő nap országában a fugulevesevés ugyanolyan erőfitogtatás, mint Kantonban a tigrispénisz.

Ráadásul Kínában tartja magát a hit, hogy ha tigrist eszel, ereje és ravaszsága beléd költözik. Bajsza megvéd a fogfájástól, kiszárított szemgolyói hatásosak az epilepszia ellen, farka elmulasztja a pattanásokat. Így a Guandong tartománybeli üzletemberek, amikor rajtuk ütött a rendőrség – mert egyikük feltöltötte a közösségi oldalakra, ahogy az elkábított élő állatot nyúzzák -, azzal védekeztek, hogy csak gyógyszert vettek be. Az ősi kínai medicinában a tigris csontja máig csodaszernek számít, a feketepiacon (a Nanfang Daily regionális lap szerint) félmillió forintot is elkérnek kilogrammjáért. A tigriscsontbor pedig még ennél is drágább, aszerint, hogy három-, hat- vagy kilencéves: hétmillió forint egy liter. Ami ugye azt jelenti, hogy ha felhajtunk egy stampedlivel, az 350 ezer forint. Nem csoda, hiszen Kínában a tigris védett állat (mára a legtöbb kihalt, vagy megették), és csontvázát legalább fél évig rizspálinkában kell áztatni, hogy minőségi tigriscsontbort termelhessünk. De Vlagyimir Potapov orosz tudós szerint megéri. A hagyományos keleti gyógymódok professzora úgy gondolja, a kínaiak ezeknek a csodaszereknek köszönhetően nyertek annyi érmet a legutóbbi olimpián. Melyik magyar sportolónak telne ilyen elixírre? Nekünk marad a pálinka, a rum, a sör, a kevert. Csoda-e, ha a magyar sportoló sokszor levert?

Akinek nem telik szibériai vagy bengáli tigrisből készült borra, még mindig megkóstolhatja a medvetalpat, a cápauszonylevest, esetleg a sanghaji részeges rákot. Utóbbi receptben a rákocskákat szépen megmossák, megfűszerezik, majd alkoholba áztatják. Amikor az állat már kellően elkábult, a részeg rákokat pálcikával kivesszük és (élve) elszopogatjuk.

Ha erre sem telik, tényleg nem marad más, csak a híres magyar fantázia. A műkörömpörkölt vagy éppen a gombafejek tatárjárással. Vagy a kampányidőszakok legnagyobb specialitása: a kamuban sült pogácsa. Végül ennek az ára sem kevesebb, mint a tigriscsontboré. Csak ezt évek alatt fizetjük ki.

Vinkó József – hetivalasz.hu

Szellem a fazékból – Gasztrotörténetek

Ínycsiklandó történek a Magyar Konyha főszerkesztője, a Heti Válasz gasztronómiai rovatának szerzője, Vinkó József tollából.

Bolti ár: 3300 Ft
Kiadói akciós ár (20% kedvezmény): 2640 Ft
Heti Válasz Hűségprogram ár (40% kedvezmény) : 1980 Ft
Megjelenés: 2013 december
 
 

A szerző ajánlása:

„Úgy lapozd ezt a könyvet, Kedves Olvasó, mintha épp csak bekukkantottál volna a konyhába, ahová az illatok csalogattak. Kíváncsi voltál, mi fő a fazékban. Óvatosan emeld meg egyik-másik fedőt, szimatolj be a sütőbe, kóstold meg a mártást, vigyázz, meg ne égesd a nyelved. A fedő alól most nem illatok szállnak feléd, hanem ínycsiklandó történetek.”

Kiadói kedvezményes árusítás:

Heti Válasz Kiadó
1027 Budapest, Horvát u 14-24., V. emelet.
Telefon: (061) 461-1400
Nyitva tartás: H-P: 8-16.30 óráig
E-mail: recepcio@hetivalasz.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu