Flag-gasztro magazin: Egyben sült, omlós karaj

557

Vasárnapi ebédre. Puha, omlós egyben sült tarja. Hús maradt a malackodásból, így csak az eljárást kellett kidolgozni. Sokat gondolkozom arról, hogy miért a karajt és a combot favorizálják az emberek, amikor még annyi ízletes, de valamiért elértéktelenedett hús van még azon az állaton. 

Mert az, hogy a század elején, Magyarországon a marhahús fogyasztása sokkal nagyobb volt, mint ma, most meg az értékes húsok eltűntek a pultokról, az egy dolog. Pedig egy ízletes, egyben sült marha pecsenye azért egy sertés karajt le tud előzni szépen. Szerettem volna fűszerkéregben sütni, viszont féltem attól, hogy szénné ég rajta.

A megoldást a sütőzacskó jelentette. Egy műanyag tálcára elterítettem a pácoláshoz szükséges dolgokat.

provanszi fűszerkeverék
– bors, fokhagyma granulátum
citromos só
– és egy kis szárított, reszelt citromhéj

 
 
Ebben a keverékben alaposan megforgattam és bedörzsöltem a hús minden részét.
Így pihentettem a húst 40-50 percet. Óvatosan becsúsztattam a sütőzacskóba, ami lehullott fűszer azt is rászórtam, meg pár darab narancs és citrom héját is. 
Öntöttem rá pár teáskanálnyi olajat, lezártam a zacskót, és egy hústűvel megböktem 6 helyen a tasakot.  Egy kisebb tepsibe raktam, öntöttem alá pár korty sört, és előmelegített sütőben, 170 C-on, pároltam 45-50 percet.
Kibontottam a zacskóból, megszúrtam a hústűvel, hogy mennyire puhult meg.
Visszaraktam a sütőbe, és csak annyit sütöttem, hogy a külseje megpiruljon. A megsült húst kivettem, és pihentettem egy negyed órácskát, és csak utána szeleteltem fel.
 
Szerző: 5PL 
 
További receptek, információk itt találhatóak: 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu