Szellem a fazékból – Rákóczi túrós

568

Desszertünnepet rendeznek Rákóczi János szakácsmester emlékére. "Rákóczi papát" azonban nem kell felfedezni, felfedezte őt már a népi demokrácia, amikor 1958-ban rábízta a brüsszeli világkiállítás magyar konyháját. Persze nem felügyelet nélkül.

A brigádvezető Venesz József, helyettese Túrós Emil volt. Mindketten megbízható elvtársak. Az első a szocialista vendéglátás élharcosa, aki „a magas kultúrájú szovjet vendéglátás” magyarországi bevezetését tűzte ki célul, a második a „korszerű” nagyüzemi ételek – úgymint porított levesek, gyorsfagyasztott zöldségek – előállítója, mellesleg az állami pénzből külföldön működő „magyarosch” éttermek felügyelője. Közös művük az Egységes vendéglátó receptkönyv (gúnynevén Konyhabiblia), a tervgazdálkodás szakácsregulája, amely fél évszázadra megbéklyózta gasztronómiánkat.

Brüsszelben, az Atomium tövében, a szovjet és az amerikai kiállítóhely közé ékelődött magyar pavilonban persze nem „konyhai termelőmunka” folyt, itt valóban főztek.

A libamáj, borjú, fogas, tejföl, túró repülőgépen érkezett Budapestről, Papp Endre megalkotta a hortobágyi húsos palacsintát, Rákóczi János a túrós lepényt és a Budapest bélszínt, a vendégek szügyig gázoltak a gulyásban és a somlói galuskában. Brüsszelben – egy időre – divat lett a magyar konyha. A belga trónörökös kezet csókolt Nagy Józsefné könnyűipari miniszternek, Hruscsov háromszor szedett a paprikás csirkéből. Úgy tűnt, a haspropaganda működik: a világ – a borjúpörkölt és a kovászos uborka között – elfelejtette a forradalom leverését, Nagy Imre kivégzését. Csak néhány renitens emigráns pingálta éjszakánként a pavilon falára az „assassins” (gyilkosok) szót, ám ezt valamelyik kukta reggelre lemosta. A Kádár-rendszert – legalábbis konyhafronton – a két világháború közti időszak profi szakácsai konszolidálták.

Például Rákóczi János, aki 1912-ben, 15 éves korában lett tanonc, majd szakács Kedvessy Nándor keze alatt, a két világháború között pedig Párizsban, Berlinben, Londonban főzött és versenyzett, mielőtt a lillafüredi Palota Szálló, illetve a Gellért Hotel konyhájára került volna. Ő annak a régi szakácsnemzedéknek (Dobos C. József, Gundel Károly, Csáky Sándor) volt a tagja, amely a nemzeti konyha karakterét a legjobb francia hatásokkal igyekezett ötvözni. Nyilván megvolt a véleménye a Venesz-Túrós páros működéséről, a töltött káposzta-cigánypecsenye-halászlé szentháromságáról, a népiesch díszletekről, ám 1958-ban már 61 éves volt, tudta, több esélyt nem kaphat.

- Hirdetés -

Nem csodálkozott hát, amikor életrajzába bekerült, hogy Dombóvár közelében egy kis uradalmi pusztán született, nem tiltakozott az ellen sem, hogy beleírták: a Vörös Hadseregben szolgált, pedig nem önszántából tette. Cserébe elkészíthette a magyar konyha egyik cukrászremekét, a túrós lepényt. Aminek semmi köze az agyoncukrozott vastag tojásfehérjehabbal készült linzerhez, amit Rákóczi-túrós néven árusítanak. Gábriel Sándor dombóvári cukrászmester szerint még a Gundel-féle Rákóczi-túrós receptje sem autentikus. A megszállott csokoládékészítő úgy véli, az eredeti változat nem is linzertésztából készült, vaj sem kellett hozzá, a tetején pedig kötelező a rácsozott fehérjehab.

Brüsszel után Rákóczi János kapott egy harmadosztályú érdemrendet, és megengedték, hogy a süteményt önmagáról nevezze el. Még ma is vannak azonban, akik azt hiszik, hogy a Rákóczi-túrós II. Rákóczi Ferencről kapta a nevét. Nekik Albert Einstein aforizmáját idézném: „Csak két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi butaság, bár az elsőben nem vagyok biztos.”

I. Desszert Ünnep

Kapos menti gasztrokulturális fesztivál Rákóczi János (1897-1966) mesterszakács és cukrász emlékére, Dombóvár, 2013. szeptember 27-28.

 

Vinkó József – hetivalasz.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu