Spárgaszezon: Klasszikus az asztalon – spárga hollandi mártással

299

Ezt az ételt szinte misztikum lengi körbe! Spárga! Hollandi mártással! Ezt csakis sokcsillagos szakácsok állíthatják elő! Pedig nem! Ne féljünk, bátran álljunk neki, a siker, ha pontosan követjük a leírás, elsőre garantált – és otthonunkba varázsolhatjuk egy menő étterem pazar fogását! 

Hozzávalók:

50 dkg spárga
2 dkg vaj (!)
fél citrom
némi só

A hollandi mártáshoz:
2 tojás sárgája
8 dkg vaj (!)
2 ek száraz fehérbor
fél citrom leve
negyed mk. Só
őrölt (fehér) bors

A spárgát megmossuk, szárából pici darabot levágunk, itt-ott vékonyan meghámozzuk. Fogjuk a legnagyobb fazekunkat, az aljába állítunk egy bögrét, ami jól bírja a hőt. A fazékba öntünk némi vizet, nem kell sok, 2-3 dl elég. A bögre tetejére lapostányért ültetünk. A tányérra fektetjük a spárgát, rákockázunk 2 dkg vajat, citromkarikákat teszünk rá, kevés sóval meghintjük. A fazekat lefedjük, és 15-20 perc alatt megpároljuk a spárgát. Egyszerű és nagyszerű!

Hollandi mártás. A vajat megolvasztjuk, langyosra hűtjük (mert a forró kicsapja már az elején a tojást!) Vizet forrósítunk egy kis lábaskában, amire majd fém keverőtálat tudunk illeszteni.

A tálkában ovális habverővel összekeverjük a tojássárgáját a fehérborral, a fél citrom levével, sóval, borssal, végül hozzácsurgatjuk az olvadt vajat.

Vízgőz fölé tesszük, és nagyon alacsony energián, éppen csak melegítse az edényt alulról a gőz, folyamatosan, megállás nélkül kevergetjük mártásunkat. Kb. 5 perc alatt a hollandus eléri kellő sűrűségét.

Azon forrón, a frissen párolt spárgával, némi sonkával, esetleg ropogós kenyérrel/péksüteménnyel tálaljuk. Egy pohár hideg száraz fehérborral öblítsük le!

Szerző: 5PL 

További receptek, információk itt találhatóak: 
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu