Sorozat mustra XXIII. – Justified

303

Ismét egy újonc sorozatot szeretnénk bemutatni nektek, amelyből eddig csak egy rész ment le, március utolsó hetén nézhetjük a másodikat, és mindenképpen megérdemli a figyelmet. Egy régi időket idéző, modern western, nagyon jó szereplőkkel és egyelőre izgalmas sztorival. Véleményünket olvashatjátok:

Azt kell mondjam, régen volt ekkora sorozat dömping egy héten, mint mostanában. De lehet tágítani is ezt az időt, és azt mondani, hogy márciusban, az olimpia után bizony szépen beindultak a dolgok. A premierek között viszont mindenképpen kiemelkedik az FX üdvöskéje, amit már hetek/hónapok óta várunk. Főleg azért, mert elég badass sorozatnak nézett ki az előzetesek alapján, és mert mindig szükség van egy modern cowboy-ra, aki a saját eszközeivel rendet rak.

Hatalmas fordulattal élve, a várakozás oda lett, a premier a nyakunkon volt, a szemünk meg az agyunk pedig minden percét élvezte az első 50 percnek. Azért annyit javítok, hogy nem kell eldobnunk az agyunkat, nem váltottuk meg ma sem a világot, viszont valami nagyon használhatót rakott le a csatorna az asztalra. Miről is beszélek? Kaptunk egy gyönyörű felvezetést, egy olyan sorozathoz, ami az előzetesek ellenére nem akció-sorozat. Sokkal inkább a karakter(ek) kerül(nek) előtérbe. És ezzel nincs is semmi gond, igaz pár percig eltartott amíg lenyeltem ezt a békát, de aztán rájöttem, hogy sokkal jobb ez így.
 
Timothy Olyphant-nak nagyon jól állt a kalapos, badass szerep. És a komolyabb, karakteres szerepkörben sem esett ki a jelenetből. Én örülök neki, hogy őt választották erre a fontos szerepre, hiszen a modern Piszkos Harry is lehetne simán ezzel a fizimiskával. Írjak egy keveset a történetről is? Nos, legyen, de előtte jöjjön egy kép, aztán folytatjuk spoileresen is akár:
 
 
Kicsit aggasztott a sorozat felépítése. Ez az egy eset egy rész dolog nem volt nagyon kézzel fogható, de egy olyan környezetbe helyezték a sorozatot, ahol azt hiszem egy ideig elboldogulnak az írók a történettel. Ráadásul nem is annyira egyszerű a helyzet, mint azt első látásra gondolnánk.
 
Ott kapcsolódunk be a történetbe, és ezzel a már nagyon sok helyen olvasható cold open-t eleveníteném fel, hogy Raylen Givens Marshal megérkezik egy strandra (?), ahol egy általa keresett személy ebédel éppen. 24 órát adott neki, hogy elhagyja a várost, és mivel ez nem történt meg, más eszközökhöz kell folyamodjon. Ami nem lehet más, mint a fegyvere, de nem ő kezdeményezett. – Ott vagyunk Miami-ban tehát, a Marshal főnöke nem kicsit ideges, hiszen egy olyan helyen vannak, ahol a sajtó rögtön szétkapja őket. Ráadásul fényes nappal, egy emberekkel teli helyen lövöldözött. A nyomozás lefolytatása után, sajnos nem marad más választás, mint Raylen áthelyezése, és jobb helyet sem találhatnak neki, mint korábbi lakhelye.
 
A Miami-ban kevésbé hétköznapi figura átkerül egy olyan helyre, ahol könnyebben be tud olvadni a környezetébe. És már érkezése napján egy elég komoly ügyet is megkap a nyakába. Innentől jön tehát a heti esetünk, amit meg kell oldani, de mint már mondtam, a helyzet nem ennyire egyszerű. Régi barátok és barátnők kerülnek elő, némelyikük még bele is bonyolódik az esetbe.
 
Hosszas mambo-jambo helyett térjünk inkább a lényegre. Jobban mondva írok arról, hogy mi is tetszett meg a sorozatban. Egyrészt az eset sem éppen egyszerű, nem az a tipikus nyomozás, hiszen tudjuk ki követte el, azt is, hogy rendőrök is tudják, most már csak le kell sittelni valahogy az illetőt. Viszont az egész sorozat feszült, mindenki tudja, hogy mit tud a másik, nagy játékok vannak benne, és nem könnyű megoldani a problémákat. Másrészt hiába van egy eset a részben, egyre jobban ismerjük meg a karaktereket, tudjuk, hogy kik lesznek azok, akik állandóként visszatérnek. És a múlt is visszaköszön, amire a jövőben majd építkezni lehet. Folyamatosan említve van az apa, aki majd biztos beköszön. Itt vannak az ex-csajok, és a főnökség illetve bajtársak is nagyon jó figurák.
 
Azt mondom így elsőre, hogy tökéletes felvezetés volt. Nem volt a legjobb és a legizgalmasabb Justified rész ebben biztos vagyok. Lesznek sokkal jobbak, erősebbek, és Timothy is lesz még ennél is jobb, pedig, és ezt a mondatot most nem is fejezem be. Pontok tekintetében nálam ez 8/10. Azt gondolom, hogy hiányzott már egy ilyen badass karakter a képernyőről. Tetszettek a kiválasztott színészek, a környezet. Szóval engem így elsőre megvettek, és várom a folytatást!
 
„But he pulled first, so I was justified.”
 
A végére jöjjön egy előzetes, ami az egész évadra vonatkozik, szerintem ebből is lejön, hogy nagyon jó sorozatról beszéltünk eddig:

 

 teddike
(teddike.freeblog.hu)

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu