Max konyhája – Déli módra készítet rántott csirke

367

Ez a recept egy New Orleans-i recept gyűjteményből származik. A soul-food stílusban készített étel a szülővárosában is megosztja a vendégeket és a szakácsokat is.

Ezen a vidéken a kreol (cajun) ízek keverednek a tex-mex fűszerességével és a soul-food tejes- tojásos pácolásával.

Amit én készítettem, az a soul-food jellegzetességeit hordozza magában. Egy olyan rántott hús, ami csak tejben és tojásban van megáztatva, utána lisztben összerázva és forró olajban kisütve. Ez a „panír”, miután nincs benne zsemlemorzsa, így nem viselkedik itatósként, nem szívja annyira az olajat.

 
Pár fontos részlet még így az elején:
 
A húst érdemes előtte való este a só és fűszerkeverékkel bevonni, és úgy érlelni egy éjszakát.
 
Az eredeti receptben durvára őrölt kukorica és búzaliszt keveréket használnak, ezt kiválthatjuk a sima liszt, kukoricaliszt és rétes liszt keverékével, ettől lesz majd jó ropogós a panír.
 
A comboknál mindenképpen vágjuk be a húst, hogy könnyebben átsüljön. Készíthetjük csirkemellből is, de annál fenn áll a kiszáradás veszélye.
 
 
És akkor következzék a recept:
 
8 db csirke felső comb
 
2 dl zsíros tej (3,5%-os)
 
2 dl víz
 
1 tojás
 
Só, bors és mexikói fűszerkeverék az érleléshez
 
10 dkg sima liszt
 
10 dkg rétes liszt
 
10 dkg kukoricaliszt
 
A combokat megmosom, leszárítom, és egy tálba helyezem. Finoman megsózom, borsozom és fűszerezem. Ha nincs mexikói fűszerkeverékünk, akkor szórjuk, megy egy kis köménnyel, oregánóval és fűszerpaprikával.
Tegyük egy éjszakára hideg helyre érlelődni.
 
Sütéshez hevítsünk olajat egy serpenyőben, kb. annyit hogy legalább félig lepje el a húst. Sajnos a végén ettől az olajtól el kell búcsúznunk, mert a lehulló liszt megég benne, ezért érdemes minél kisebb serpenyőt használni.
 
 
A tojást kikeverjük a tejjel és a vízzel, a liszteket pedig összekeverjük és bele tesszük egy zacskóba, én most a kiürült lisztes zacskót használtam erre, de tökéletes egy vastagabb nejlon tasak is.
 A húst beleforgatjuk a tojásos-tejbe, majd a lisztes zacskóba tesszük, és alaposan összerázzuk. Így csak annyi liszt fog ráragadni, amennyi befedi. Alaposan lerázzuk róla a felesleget és a közepesen meleg olajba tesszük. Szép pirosra sütjük, kivesszük, és egy papírtörlővel leitatjuk róla a felesleget.
 
Sült burgonyával tálaljuk, de adhatunk hozzá egy kis fűszeres tejfölt is.
 
 Jó étvágyat hozzá!
 

 

 

 Max
 

http://maxkonyhaja.blogspot.com/

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja
 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu