Színházak találkoznak Vácott

202

Öt országból hat színházi produkciót láthat a közönség az idei V4 Fesztivál és Színházi találkozón

– jelentette be a házigazda, Kis Domokos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója a június 28-tól július 3-ig tartó rendezvény sajtótájékoztatóján, az intézményben. A kísérő rendezvények sorában koncertet ad a Tankcsapda, az Early Bird, a Halott Pénz, a Kiscsillag, a Quimby és a Jazztelen is.

Ezúttal Csehországból a zlíni, Lengyelországból a radomi színház, Szlovákiából a Kassai Állami Színház, Ukrajnából pedig különleges vendégként a Lembergből (Lviv) érkező Vasárnap Színház mutatkozik be egy-egy darabbal, míg a házigazdáknak két előadását láthatja a közönség – közölte Kis Domokos Márk.

Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudományos diplomáciáért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a közös értékek hangsúlyozása azonos a V4-es szellemmel, ezért támogatta szívesen a külügyi tárca a fesztivált. Vác remek otthont teremtett a már 4. alkalommal megrendezett eseménynek, a közös játéknak, és sikerült meghódítani a közönséget – mondta.
 

Harrach Péter, a város országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a fesztivál a külpolitika és a kultúra találkozása is egyben; „annál is inkább aktuális, mert a V4-ek jelentenek reményt Európa számára”. Vagyis „Közép-Európa képes az eltévedt európai gondolkodásmódot jó útra terelni”. Az eseménysorozat egy közös kultúra megjelenítését is szolgálja, ily módon társadalomformáló hatása is van – mondta a KDNP-s politikus.

DSC_8352

Fördős Attila, a település polgármestere emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a gazdaságfejlesztésen túl két fő irányba, a külkapcsolatok és a kultúra irányába nyitott a város. Azóta két szlovák, egy cseh és egy lengyel településsel gyarapodott a testvérvárosaik száma, és igazolta létjogosultságát a város színháza is. Hozzátette, hogy idén először a testvérvárosok vezetését is meghívták a fesztiválra.

A rendezvénysorozat kísérőprogramjai között filmvetítéseket is tartanak, illetve közösen emlékeznek meg az 1956-os forradalom 60. évfordulójáról – hangzott el.

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu