Grillezzünk! – Mititei/Mici

517

Vagy magyarra fordítva: Roston sült húskolbászkák (lásd: Kövi Pál, Erdélyi lakoma, Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, p. 166). Tipikus román étel, melynek elkészítése zónáról zónára más. Tehát itt is érvényes az Ahány ház, annyi szokás közmondás.

 Romániában szinte minden üzletben található készen megformázva. Nekünk csak az a feladatunk, hogy megsüssük. Általában roston sütik, de grill hiányában készülhet egy serpenyőben is. Persze az igazi füstös ízt a szénen sütött változatban találhatjuk meg. Az aki maga akarja elkészíteni az alapot rengeteg recept áll a rendelkezésére. Kicsit macerás, de megéri.

Ha autentikus román receptre vagyunk kíváncsiak, akkor érdemes (a románul tudóknak) belelapozni Radu Anton Roman, Bucate, vinuri şi obiceuri româneşti című könyvében, ahol a Mititei/Mici 3 receptje is található.

Akkor kezdjük egy kimondottan dél romániai recepttel:
 

Mititei/miccs

1 kg borjú- vagy marhanyak

500 g disznóhús (tarja)

250 g báránycomb

2-3 nagy marhacsont

1 kanál só

bors

1 nagy hagyma

1 sárgarépa

1 fej fokhagyma

1 csípős paprika

1 csokor csombor

1 kiskanál szódabikarbóna

1 kiskanál a következő fűszerek keverékéből: ienibahar, rozmaring, kömény

A húsokat megdaráljuk, majd jól összegyúrjuk a fűszerekkel, a nagyon apróra vágott fokhagymával, csípős paprikával. A csombort alaposan összetörve, kiszitálva kell a húshoz hozzákeverni. A csontokból sűrű levest főzünk a zöldségekkel (hagyma, sárgarépa) együtt. 2 órán keresztül főzzük, amíg a 2 l levesből csak egy fél liter marad.

Leszűrjük, alaposan kihűtjük, majd beledolgozzuk a húsmasszába. Hideg helyre tesszük pár órára.

Vizes kézzel formázzuk, majd parázs felett megsütjük. Az erdélyi változatba természetesen kerül bele egy kis pirospaprika is.

Kövi Pál, Erdélyi lakoma könyvében a Mititei/Mici leírása sokkal egyszerűbb.

 

Hozzávalók

500 g kövér marhahús

1 kiskanál csombor

Késhegynyi szódabikarbóna

1 fej fokhagyma

bors

 

Készítési módja

A húst apró rostájú darálón kétszer-háromszor átdaráljuk, majd a sóval és a tort borssal, a szódabikarbónával és a szitált csomborral jól összedolgozzuk, megdagasztjuk.

A fokhagymát összezúzzuk, és hozzáadunk 2-3 kanál vizet, majd beleszűrjük a darált húsba, és jól összegyúrjuk vele.

A keveréket egy ideig hidegen hagyjuk, „érleljük“; télen akár 2-3 napig is tarthatjuk hűvös helyen, utána nedves kézzel 5 cm-es kolbászkákat formálunk belőle, és erős szén fölött, zsírozott rostélyon vagy serpenyőben kisütjük.

Mustárral, csípős paprikával szolgáljuk fel, körítés nélkül.

Változatok:

Más vidékeken háromféle hús keverékéből készül: 20 dkg marhahús, 20 dkg birkahús, 20 dkg disznóhús. Szódabikarbóna helyett tesznek bele ammónium karbonátot (szalakáli).”

Szerző: 5PL

További információk és receptek:

www.maxkonyhaja.blogspot.com

www.thechefviki.blogspot.com

www.garffyka.blogspot.com

 

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu