Ideje elkezdeni a készülődést, legalábbis gondolatban... Aki biztosra akar menni, és nem kísérletezik a karácsonyi vacsorával, próbálkozzon Magyarország legjobb Gasztrobloggereinek ünnepi receptjeivel! Naponta jelentkező sorozatunkból nagyszerű ünnepi menüsor készíthető el.
Mézes csirke túrós puliszkával
Hozzávalók:
· 8 db csirke felsőcomb
· 2+2 ek. (akác) méz
· 1-2 tk. őrölt fahéj
· tej
A puliszkához:
· 5 dl víz
· 3 dl kukoricadara
· 1 fej vöröshagyma
· só, bors
· 25 dkg túró
· 2-3 dl tejföl
A csirkecombokat megmossuk, bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk. Meghintjük a fahéjjal, meglocsoljuk a mézzel, alaposan összekeverjük, majd felöntjük annyi tejjel, amennyi épp ellepi. Néhány órára vagy akár egész éjszakára hűtőbe tesszük.
Másnap a húsokat kiemeljük a tejből, lecsepegtetjük kissé, de nem szárítjuk le! Rácsorgatjuk a maradék 2 ek. mézet. Pici olajat forrósítunk teflon serpenyőben, és oldalanként 3-3 perc alatt közepes lángon megsütjük a combokat. Vigyázzunk, a méz oda ne kozmáljon! Ha megsültek, meghintjük sóval.
Elkészítjük a puliszkát. A vizet felforraljuk, belereszeljük a hagymát. Sóval, borssal ízesítjük. Ha forr, ovális habverővel folyamatosan kevergetve beleszórjuk a kukoricadarát, s „puffogósra” főzzük. Ha már nagy buborékokat akar ránk pöfögni, na akkor jó! Lefedjük, és saját gőzében hagyjuk még kicsit dagadni-szilárdulni.
A túrót 1-2 ek. tejföllel simára keverjük, tetszés szerint ízesítjük. Egy tűzálló tálba simítjuk a puliszka felé, megkenjük a tejfölös túróval, s befedjük a maradék puliszkával. A tetejét megpöttyözzük tejfölpamacsokkal, és sütőben 20 perc alatt átforrósítjuk.
Chef Viki