Finnugor Népek Világkongresszusa

358

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára képviselte Magyarország kormányát a finnországi Lahtiban megrendezett Finnugor Népek VII. Világkongresszusán. A rendezvényen megnyitó beszédet mondott a magyar állam képviseletében Áder János köztársasági elnök.

Hoppál Péter a rendezvény második napján megtartott köszöntő beszédében hangsúlyozta: identitásunk alapja, „szülőhazánk” az anyanyelv, Magyarország ezért gondolkodik felelősséggel nyelve múltjáról és rokon nyelvei jövőjéről is, és ezért tartja fontos alkalomnak a Finnugor Világkongresszus tanácskozását. Az államtitkár emlékeztetett: Magyarország jelentős részt vállal a finnugor világtalálkozók szervezésében, 1996-ban és 2012-ben hazánk adott otthont a Finnugor Világkongresszusnak, jelenleg pedig két magyar város, Veszprém és Iszkaszentgyörgy viseli a Finnugor Kulturális Főváros 2016 megtisztelő címet, számos rendezvénnyel kötve össze a finnugor népek kultúráját.

Hoppál Péter elmondta: a magyar kulturális tárca költségvetésében külön fejezetet szentel a Finnugor Népek Világkongresszusa Magyar Nemzeti Szervezete kiemelt kulturális diplomáciai feladatainak támogatására. Az állami fenntartású Balassi Intézet programjaival és magyar nyelvi képzésével is várja a finnugor nyelvek képviselőit, emellett pedig négy magyar állami egyetemen folyik finnugrisztikai kutatás. Tudósaink a kezdetektől fontos részt vállaltak a finnugor nyelvű kultúrák kutatásából finn és észt szakemberekkel együtt. Hoppál Péter a rendezvény fontosságát kiemelve szólt arról is, hogy Magyarország felelőssége tudatában örömmel végez minden olyan feladatot, amely a finnugor kis népek nyelveinek fennmaradását, kulturális identitásuk erősödését és a finnugor eredet ismertségének szélesítését segíti.

A Finnugor Népek Világkongresszusa a finnugor világ legfontosabb politikai tanácskozó fóruma. A Világkongresszust 1992-ben alapította Oroszországgal együtt Finnország, Észtország és Magyarország. A közös cél a kisebbségek helyzetének figyelemmel kísérése és javítása, a hagyományos életmódok megmentése, az „ökológiai lábnyom” követése. Az első világkongresszust 1992-ben Sziktivkárban (Oroszország) rendezték. A további Világkongresszusok: 1996 Budapest, 2000 Helsinki, 2004 Tallinn, 2008 Hanti Manszijszk (Oroszország) és 2012 Siófok. A Finnugor Népek Világkongresszusa Magyar Nemzeti Szervezete (FNVK MNSZ) kiemelt kulturális diplomáciai feladatokat lát el.

MTI – www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu