Béremelés a kulturális ágazatban

245

A kulturális ágazat több mint húszezer közalkalmazottját érintő, 15 százalékos béremelést jelentett be június 13-án Budapesten Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Azt is kiemelte, hogy a kulturális kormányzat számára az infrastrukturális beruházások és a művészeti fesztiválok támogatása mellett fontos a kultúrában dolgozók jövedelmének emelése is.

Folytatják a Liget Budapest projektet, megkezdik az Iparművészeti Múzeum rekonstrukcióját, az Eiffel Bázis, az Országos Széchényi Könyvtár raktárbázisának és a Szentendrei Skanzen erdélyi tájegységének építését, valamint a Modern városok program keretében számos vidéki nagyváros kulturális infrastruktúrájának megújítását, de az állam számos vidéki és budapesti művészeti fesztivált is támogat – hangsúlyozta a miniszter.

Balog Zoltán kiemelte: legalább ilyen fontos azoknak az embereknek a jövedelme, akik a könyvtárakat, levéltárakat, múzeumokat működtetik, január elsejétől ezért 5,4 milliárd forintot szánnak a 2017-es bérrendezésre. A kulturális szféra közalkalmazottai alapbérük 15 százalékát kapják meg illetménypótlékként. Ez átlagban 10–45 ezer forint közötti béremelkedést jelent majd – fűzte hozzá. Ez a döntés egyelőre a 2017-es évre vonatkozik, majd további tárgyalásokon dől el, hogy az emelés beépül-e az alapbérbe, vagy a kulturális dolgozók továbbra is illetmény formájában fogják kapni – közölte a miniszter.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár hozzátette, látható és érzékelhető béremelésről van szó, amely beépülő pótlék formájában jelentkezik majd: ha 2018-ban újabb lépcsőfok követi, az már erre fog épülni. A Kulturális Érdekegyeztető Tanáccsal és az ágazati szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokon nemcsak a konszenzus volt fontos, hanem az is, hogy széles körben történjen meg a béremelés, amely mások mellett a múzeumi dolgozókat, a könyvtárosokat, levéltárosokat, a közművelődési szakembereket, a zenekari, a tánc- és a bábművészeket, valamint az intézmények diplomával nem rendelkező dolgozóit is érinteni fogja – hangsúlyozta Hoppál Péter.

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu