Az önmegtartóztatás dicsérete

345

A Húsvét misztériuma negyven nappal korábban kezdődik, Hamvazószerdán. A pap áldásra emeli kezét és azt mondja: Emlékezz ember! Porból lettél és porrá leszel!

Összefolynak az ünnepek. Tavaly Karácsony előtt az egyik brit áruházban a túlbuzgó áruházvezető a csokimikulások mellé már odatette a húsvéti nyuszit is. Biztos, ami biztos!

De hol van már a tavalyi hó?…

A karácsonyi ünnepkör Vízkereszttel fejeződik be. Ezt követi (nem egyházi ünnep) a farsang időszaka. Amely a nagyböjt kezdetéig, azaz Hamvazószerdáig tart. Ám ha nyitott szemmel járunk, láthatjuk, hogy igazán csak most lendül be a farsangi, báli szezon.

Hamvazószerda a katolikus egyház tanítása szerint (katolikusoknak persze) szigorú böjt. Ahogy a nagyböjt többi napja is. Van, aki ezt meg is tartja. Van, aki az év minden péntekén böjtöl. Miért pénteken? Mert az Úr Jézust ezen a napon feszítették keresztre.

Nagymamám réges-régen húshagyókedden elpakolta az egész évben használatos edényeket és újakat vett elő. Amelyben csak nagyböjtben készült az étel. A kommunizmus alatt (Rákosi még a Húsvét hétfőt is el akarta törölni, kevés sikerrel) a pénteki böjtnapok megtartása is problémát okozott. A munkásosztály ha nem is a Mennybe ment, de menzára, üzemi étkezdébe, ahol péntekenként adták a legnagyobb adag húsokat. Az egyház meg engedett a szigoron. Hiszen nem is a hús evés, vagy nem evés a tanítás alfája és omegája, hanem az önmegtartóztatás…

S ezzel van a legnagyobb probléma. Társadalmunk nem az önmegtartóztatásról szól, hanem az állandó, féktelen fogyasztásról! Ömlenek reánk a reklámok a médiából, az utcáról. Életünk minden pillanatában bombáznak bennünket, betüremkedve a mindennapjainkba. Fogyassz! Fogyassz!! Fogyassz!!!

Így keveredik össze a szent és a profán…

Az ünnepekből csak azt vesszük ki, amely kellemes, amellyel áldozhatunk a fogyasztás oltárán.

A népi bölcsesség úgy tartotta, hogy húshagyókedden még együnk egy jó nagyot a disznótoroból, hiszen másnap kezdődik a szigorú böjt. (édesapám mesélte, gyerekként éjfél előtt még kilógott a kamrába egy kis kolbászt falatozni.) Hamvazószerdán böjt, majd jött a csütörtök. A népnyelv nevezte torkos, vagy zabálócsütörtöknek is.

Az utóbbi években a vendéglátás is felfedezte a torkos (mégis szebb így nevezni) csütörtökben az üzletet. Ilyenkor akciókkal csábították a vendégeket.

Idén egy kis hiba került a számításba: a Hamvazószerdát követő (torkos) csütörtök egybe esik Valentin nappal. Hajaj… Mit tegyünk Hiszen torkos csütörtökön is tele az étterme és valentin napon is. S kitalálták a mentő ötletet: legyen korábban a torkos csütörtök…

Emlékezz ember: porból lettél és porrá leszel! A többi csak kommersz körítés…

Nawesh

Szerző a Flag Polgári Műhely tagja

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu