Találkozzunk Liszttel a kastélyban!

240

Ismerjük Liszt Ferencet, mint embert, mint saját korának sztárját?

Tudjuk, milyen kapcsolat fűzte őt a királyi családhoz? A Gödöllői Királyi Kastélyban október 20. és 22. között a zeneszerző életével és műveivel találkozhatunk a XVI. Liszt Fesztivál keretében, de érkeznek a Virtuózok felfedezettjei és híres külföldi fellépők is. A részletekről dr. Ujváry Tamás, a Gödöllői Királyi Kastély igazgatója mesélt.

Már 16. alkalommal rendezik meg a Liszt Fesztivált. Idén milyen új kezdeményezések, programok színesítik majd az eseményt?

A fesztiválon évről évre Liszt Ferenc műveihez kapcsolódó koncerteket hallhat a közönség, hiszen egy zeneszerző lelkét a művein keresztül lehet leginkább megismerni. Idén azonban szerettük volna, ha tágabb értelemben is találkozhatnak az érdeklődők a művésszel. Liszt Ferenc – hasonlóan Erzsébet királynéhoz – olyan személy, akiről mindenki hallott, viszont életéről, mindennapjairól keveset tudnánk elmondani. Ezért tűztük ki célul, hogy az idei rendezvényen kicsit jobban megismertetjük a mestert a közönséggel. Így kiállítást is szervezünk a hétvégére, ahol többek között arra keressük majd a választ: hogyan is kapcsolódik személye a királyi udvarhoz, és ki rajongott érte különösen? Mi magyarok például tudjuk, hogy magyar volt, az osztrákok azonban szeretik osztráknak mondani. Miért? Ez is kiderül azok számára, akik ellátogatnak az ingyenes tárlatra.

Diszterem

A másik újdonság, hogy idén nemcsak muzsikával, hanem előadással is várunk mindenkit. Grassalkovichtól Széchenyiig a zene tükrében címmel október 21-én délután négy órától tart majd humoros szalonbeszélgetést Dr. Horváth Attila alkotmányjogász, jogtörténész, aki a magyar arisztokrácia és zene kapcsolatát mutatja be.

Szintén új koncepció, hogy szeretnénk a Liszt Fesztivál keretében külföldi művészeket és fiatal tehetségeket is vendégül látni. Svájcból érkezik hozzánk Ivo Haag és Soós Adrienn, akiknek 4 kezes zongoraestjét a Barokk Színházban élvezheti a közönség október 20-án hét órától, de ugyanekkor kezdődik a Díszteremben Jandó Jenő zongoraestje is. A fiatalok közül itt lesznek velünk a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor felfedezettjei, akik október 20-án Nyílt Óra Zenei élménybeszámolót tartanak az iskolásoknak. A népszerű műsorban megismert ifjú zenészek koncertet adnak és mesélnek fellépéseikről, élményeikről. Arról, mi történt velük a tévéműsor óta. Mindeközben próbálják arra ösztönözni a gyerekeket, hogy ismerkedjenek meg minél több hangszerrel, és kezdjenek zenei tanulmányokba. A Virtuózok hét művésze pedig nagykoncertet is ad október 21-én este a Lovardában. Majd október 22-én egy fiatal, 1989-ben született japán művész, Miyuji Kaneko lép fel.

2013_liszt1020_2

Ezek szerint nagyon színes programkínálattal várják a látogatókat. Hogyan döntöttek arról, kik lesznek az idei fellépők?

Az idei évben Szilasi Alex zongoraművészt kértük fel a Liszt Fesztivál megújítására. Ő lett a fesztivál zenei igazgatója is, és ő készítette el a programsort is. Emellett lefektette azokat az alapelveket, melyek mentén nemcsak az idei, de a következő évek Liszt fesztiváljait is megrendezzük majd. Ezek közé tartozik, hogy kiállítás, szalonbeszélgetés, előadás egészítse ki a koncertek nyújtotta zenei élményt, és a fellépők között legyenek külföldi művészek és fiatal tehetségek is. Mindezt egy hosszabb távú koncepcióként vetette papírra az igazgató úr.

Miért éppen Liszt Ferencről nevezték el anno a fesztivált? Járt ő a Gödöllői Királyi Kastélyban? Milyen kapcsolat fűzte a királyi családhoz?

Pont erre próbálunk választ adni a kiállításunkon, amely nem egy átlagos tárlat lesz. Rengeteg történet, sok naplórészlet és néhány tárgy fűszerezi majd az anyagát. Bár ma úgy tudjuk, hogy a művész nem járt a gödöllői kastélyban, az biztos, hogy Erzsébet királyné és családja nagyon szerette a muzsikáját. Talán mai szóval azt mondhatnánk, hogy a kor egyik legnagyobb sztárja Liszt Ferenc volt. Erzsébet és Ferenc József legkisebb gyermeke, Mária Valéria pedig rajongott érte. Még privát találkozót is szerveztek, hogy a kis, gödöllői királykisasszony meglátogathassa budapesti otthonában a nagy mestert.

IMG_4515

A zene mindig fontos szerepet töltött be a kastély életében?

Igen. Jól mutatja ezt, hogy a VII. épületszárnyunk neve: muzsikus szárny, mivel Grassalkovich Antal, a kastély egykori tulajdonosa külön épületszárnyat építtetett a zenekara számára. Itt található Magyarország legrégebbi színházterme, a Barokk Színház is, amelyről nem tudjuk pontosan, mikor épült, de az biztos, hogy 1781-ben már előadásokat tartottak benne.

Nem a Liszt Fesztivál az egyetlen zenei program a kastély falai között. Milyen koncertekre látogathat még el a közönség?

Számtalan zenei rendezvénnyel készülünk még. Bár Erzsébet királyné születésének 180. évfordulója alkalmából elsősorban az Erzsébet királyné emlékévhez kötődnek programjaink, most van Máriai Terézia születésének 300. évfordulója is. Ehhez kapcsolódva az Osztrák Kultúrfórummal együtt november 10-én tartunk rendhagyó koncertet és előadást a kastélyban. A bécsi Wagenburg igazgatóasszonya érkezik hozzánk, ő fog mesélni Mária Teréziáról és uralkodásának máig tartó hatásáról, majd a program második részében egy osztrák duó lép fel, akik nemcsak Mária Terézia korából játszanak darabokat, hanem kortárs műveket is bemutatnak a közönségnek. Emellett november 25-én lesz egy Bach-koncertünk Fülep Márk fuvolaművész előadásában. Ennek az eseménynek sajnos egy szomorú apropója is van. A kísérő Gábor József zongoraművész lett volna, néhány hete azonban elhunyt. Így az ő tiszteletére tartjuk meg az előadást a Barokk Színházban. Majd december 10-én fellép Szilasi Alex is, az évet pedig december 30-án a Lajkó Félix Trió koncertjével zárjuk.

Más rendezvényekkel, kezdeményezésekkel is megszólítják az érdeklődőket az év vége előtt?

Lesz még egy időszaki kiállításunk, amely november 17-én nyílik, és Erzsébet királyné ruháit és azok másolatait vonultatja fel. Czédly Mónika gödöllői divattervező – aki idén kapott Magyar Kézműves Remek díjat – hosszú évek óta kutatja Erzsébet királyné öltözködési szokásait, és számos ruháját elkészítette kiegészítőkkel együtt. Ezeket a látogatók úgy nézhetik majd meg, hogy elhelyezzük mellettük az eredeti ábrázolásokat is: festményeket, képeket – láttatva: hogyan viselte őket a királyné.

1126

Ezen kívül kiírtunk egy pályázatot is gyerekeknek. Két korosztályt szólítunk meg, a 14 év felettieknek Bye bye Szása címmel, a kisebbeknek pedig Kérdezd a nagyit! címmel hirdettünk riporterversenyt. Arra biztatjuk a gyerekeket, keressenek az ismeretségi körükben valakit: nagymamát, nagypapát, szomszédot, akinek van emléke arról, hogy milyen is volt a gödöllői kastélyban az élet 1990 előtt. Ez a gyerekeknek ugyanolyan történelem, mint Erzsébet királyné élete. Ezért gondoltuk, hogy elkezdjük kutatni ezt az időszakot, méghozzá nem is akár hogyan: hanem a fiatalok segítségével. Pályázni egészen január 29-ig lehet, majd ezt követően igyekszünk minél hamarabb kiválasztani és bemutatni a közönségnek a legjobb alkotásokat. Emellett gyűjtünk tárgyakat is, mivel a diákok közreműködésével a jövő év folyamán szeretnénk létrehozni egy kiállítást is erről az időszakról. A pályázók közül fogjuk kiválasztani azokat a gyerekeket, akik részt vehetnek a tárlat elkészítésében, melyet egy év múlva, ősszel szeretnénk megnyitni. Ezt úgy képzeljük el, hogy maguk a diákok fogják megmondani, mit hova állítsunk ki, ők tervezik meg a kiírásokat, plakátokat, sőt: a sajtóval is ők tartják majd a kapcsolatot, mert sajtóosztályuk is lesz. A kiállítás megnyitóján pedig egy napra az igazgatói széket is átadom nekik.

A XI. Liszt Fesztivál műsora:

Október 20.

10.00 óra – Lovarda

Virtuózok Nyílt Óra Zenei élménybeszámoló a Virtuózokkal iskolásoknak

Résztvevők: Szüts Apor-zongora, Boateng Kármen Stephany-zongora, Sándor Zoltán-hegedű

Jegyár: 1.000Ft

Lovarda_koncert

19:00 óra – Barokk Színház

Kamarazenei koncert Ivo Haag és Soós Adrienn 4 kezes zongoraestje

Műsor: Dieter Amman: Regard sur les tradition (1995)

Franz Schubert: B-dúr Szonáta D 617

Liszt: Karácsonyfa, részletek

C. Debussy: La Mer ( A tenger) 4 kezes változat

Jegyár: 2.500Ft (A jegyár magában foglalja a koncert utáni pezsgőskoccintáson való részvétel jogát)

19:00 óra – Díszterem

Jandó Jenő zongoraestje km. Szilasi Dávid (zongora)

Műsor: Beethoven: Apassionata op. 57.

Liszt. Két legenda – Assisi Szent Ferenc prédikál a madaraknak – Paolai Szent Ferenc a hullámokon jár

szünet

Bartók B. Szvit op. 14.

Liszt: Magyar történelmi arcképek Széchenyi István, Teleki László, Petőfi Sándor

Ravel: Lúdanyó meséi

Jegyár: 2.900Ft

Október 21.

16.00 óra – Barokk Színház

Dr Horváth Attila alkotmányjogász Szalonja

Grassalkovichtól Széchenyiig a zene tükrében

Ingyenes program, de regisztrációhoz kötött: regisztracio@kiralyikastely.hu

42_600x400

19.00 óra – Lovarda

Fiatal Virtuózok zenei estje

Műsor: Beethoven: A-dúr cselló-zongora Szonáta, Op 69 no 3

Szilasi Dávid, zongora – Dolfin Balázs, cselló

Beethoven szonáta csellóra és zongorára, Op 5 no 2 g moll.

Radnóti Róza, zongora – Matuska Flóra, cselló

Chopin: Barcarolla Boateng

Kármen Stephany (zongora)

Stravinsky: Tűzmadár (részletek)

Boateng Kármen Stephany (zonogra) – Szüts Apor (zongora)

Liszt Ferenc: Csárdás obstinée

Szüts Apor (zongora)

Október 22.

19.00 – Lovarda

Liszt és Csajkovszkij

Miyuji Kaneko japán zongoraművész és a Gödöllői Szimfonikus Zenekar koncertje

Házigazda: Zelinka Tamás

Műsor:

Liszt: La Campanella

Liszt: Consolation No. 3. (Desz-dúr)

Liszt: Le mal du pays – Honvágy (Zarándokévek)

Schumann-Liszt: Widmung

Liszt: Spanyol rapszódia

Csajkovszkij: b-moll zongoraverseny

Vezényel: Horváth Gábor

Miyuji Kaneko (Kaneko Mijüdzsi Attila) 1989. szeptember 22-én Japánban, Takasaki városában született. Édesapja japán, édesanyja magyar származású. Hat éves korában Magyarországra költözött anyai nagyszüleihez. Zenei tanulmányait a váci Bartók Béla Zeneiskolában kezdte meg. Öt év alatt hét országos versenyen 16 díjat nyert. Tizenegy évesen felvételt nyert a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségek Képzőjébe, majd 2006-tól ösztöndíjjal meghívást kapott a Tokyo College of Music Zeneművészeti Egyetemre, ahol 2014-ben szerezte meg Master of Musical Arts diplomáját.

Wéber Anikó – www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu