Kamarazene karnyújtásnyira

304

Priya Mitchell nemzetközi hírű hegedűművésznő, Csillagh Katalin zongoraművész és Győri Noémi fuvolaművész

a Zeneakadémia Solti Termében május 3-án a Kamarazene karnyújtásnyira sorozat keretében. A három művész a kamarazene különlegességeiből szólaltat meg egy csokorra valót a 20. századra fókuszálva.

A zenei ígyencségek között ott lesz Sosztakovics és Prokofjev mellett a harmadik legjelentősebb, de méltatlanul elfeledett szerző, Weinberg zseniális miniatűrsorozata, a későbbi generációhoz tartozó, szintén Szovjetunióban, majd Németországban alkotott Schnittke hegedűszonátája 1963-ból, valamint a 20. századi olasz avantgárd egyik vezéralakjának izgalmas duettjei. A koncerten C. Ph. E. Bach és Berio művei is hallhatóak lesznek.

„Játéka rendkívül érzelmes és szellemileg kíváncsi… mégis nagyon gyengéd és ugyanakkor felháborítóan vad, nyers és szenvedélyes” – méltatta Priya Mitchell játékát Egbert Tholl, a Süddeutsche Zeitung kritikusa. Priya Mitchell, az Oxfordi Kamarazenei Fesztivál művészeti vezetője olyan neves muzsikusokkal dolgozott már együtt, mint Andrew Davis, Yuri Temirkanov, Fazil Say, valamint Maria João Pires, akivel önálló sorozatot is jegyzett a Wigmore Hallban.

Csillagh Katalin, tízévesen lépett fel először a Zeneakadémia Nagytermében, ahol saját szerzeményét játszotta, 2013 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem művésztanára. Tehetségét több nemzetközi verseny első díjával ismerték el. Győri Noémivel megközelítőleg tíz éve kezdtek el zenélni, amelyeket rendszeres fellépések követtek. Nagyszerű műsoraik régóta a hazai koncertélet színfoltjait jelentik, közös lemezük 2016 őszén jelent meg.

Győri Noémi, a londoni Royal Academy of Music első fuvolista doktori hallgatójának pályafutását a folyamatos kísérletezés határozza meg. Bevallása szerint önmaga és a hangszere határainak feszegetése szenvedélyévé vált, amely folyamatosan segíti a fejlődésben és energiával tölti fel.

Az esemény ideje és helye:
2017.05.03. 19.00 óra
Zeneakadémia – Solti Terem
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

A részletes program:

C. Ph. E. Bach: d-moll triószonáta

Weinberg: 12 miniatűr fuvolára és zongorára, op. 29

Berio: Duetti (részletek)

Schnittke: 1. hegedű-zongora szonáta

Sosztakovics: Lear király – duett és keringő

Csillagh Katalin (zongora); Győri Noémi (fuvola); Priya Mitchell (hegedű)

Az eseményt a Zeneakadémia Koncertközpont rendezi.

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu