Hétköznapi csodák a népzenében

292

Hétköznapi csodák a népzenében

– vallja Hoksz Attila, aki tavaly elnyerte a „Fölszállott a páva” népzenei és néptánc tehetségkutató versenyének közönségdíját. A következő évadban őt is, és az új versenyzőket is láthatjuk, akik ismét gyerekek lesznek. A műsort október 21-től nézheti a közönség a Duna közszolgálati csatornán.

Negyedszerre emelkedik magasba a páva! Univerzális nyelv a tánc és a zene, és ezek különlegesen mély hagyományokkal bíró alma matere, a néptánc és a népzene. Az MTVA és a Hagyományok háza ezt az örökséget felvállalva rendezi meg ismét a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató műsort, amelyben idén is a gyerekeké lesz a főszerep. A Fölszállott a páva első két adását október 21-én és 28-án 20.30-tól adja a Duna közszolgálati csatorna, az élő elődöntők pedig november 4-én kezdődnek 19.30-tól. A négy elődöntőt két középdöntő követi, a kategóriák győzteseire pedig a december 16-i döntőben derül fény.

Idén a következő négy kategóriában mutathatják meg tehetségüket a 6-14 éves fiatalok: énekes szólisták – énekegyüttesek, hangszeres szólisták – zenekarok, táncos szólisták – táncospárok, valamint néptáncegyüttesek. Minden adásban kategóriánként három induló lép színpadra, a produkciókat hattagú szakmai zsűri értékeli. Idén az ítészek között köszönthetjük Sebő Ferenc Kossuth-díjas dalszerzőt, népzenekutatót, a zsűri elnökét, Berecz Istvánt, a Fölszállott a páva első versenyének szólótáncos nyertesét, Dr. Agócs Gergely népzenészt, néprajzkutatót, Kocsis Enikő táncművészt, koreográfust, Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekest, előadóművészt, valamint Tímár Böskét, a Csillagszeműek táncegyüttes alapítóját és művészeti igazgatóját. Műsorvezetőként idén is Morvai Noémit és Novák Pétert láthatják a nézők.

Hamuba sült pogácsa a célokért

A néprajztudománynak nem az a célja, hogy háborúkat vagy nagy embereket mutasson be, hanem az, hogy a mindennapok csodáit örökítse meg és láttassa – mondta el dr. Balogh Júlia, a Fölszállott a páva vezető szerkesztője október 17-én, a műsor sajtótájékoztatóján. Megjegyezte, a gyerekek azért mozognak olyan otthonosan ebben a műfajban, mivel az anyanyelvükhöz találnak vissza. Hozzátette: a népmesékben mindig hamuba sült pogácsát visz magával a szegénylegény, amikor útra kel, hogy elérje célját. Mi is ilyen pogácsát osztogatunk, és reméljük, ez segít elindítani a fiatalokat az útjukon.

Folszallott_a_pava_2015_fotokredit_Varadi_Levente_Lumidance_06

A zsűriből Sebestyén Márta szólalt fel, kifejezve: eddig bármerre járt napkelettől napnyugatig, mindenhol csodálták, hogy itt nálunk évek óta milyen nagy tere van a népi kultúrának és a tehetséggondozásnak a médiában.

Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója a Fölszállott a páva érdemeit méltatta: „Büszkék vagyunk a márkára, amely nem csak tartalmát és lelkét tekintve magyar, hanem a licencét illetően is hazai termék. Büszkék vagyunk arra is, hogy a Páva bebizonyította: sem a népzene és néptánc, sem a közszolgálati tartalom nem tűr meg magán port. Képesek vagyunk megújulni, sőt, diktálni bizonyos trendeket – hiszen a mai médiapalettán ritkaságnak számít a valódi értékközvetítés, sőt értékmentés és a jövőbemutató képi világ, technika ötvözése – úgy, hogy egyik sem megy a másik kárára” – mondta.

Folszallott_a_pava_2015_fotokredit_Varadi_Levente_Lumidance_11

Nemcsak a népzenében lelt otthonra Attila

A tavalyi évad közönségdíjasának története jól mutatja, milyen érzés lehet a „Páva-családhoz” tartozni. Hoksz Attila, a műsor 2015-ös közönségdíjasa már az adások alatt megtalálta az utat a nézők szívéhez. „Kétmillió forintot és nagyon sok barátot nyertem ma este” – mondta a dombrádi fiú a Fölszállott a páva decemberi döntőjében. Attila elhatározta, hogy nyereményéből házat vesz a városban édesanyjának és testvéreinek. A kétmillió forintos nyeremény azonban erre nem volt elég. A kisfiú története Borbás Marcsit is meghatotta, aki a Maradj talpon! Gasztroangyal különkiadásában nyert 1 millió forintját teljes egészében jótékony célra fordította és ennek felét – 500 ezer forintot –, ajánlott fel arra, hogy a kisfiú álma egy lépéssel közelebb kerüljön a valósághoz. Dr. Balogh Júlia pedig férjével, az idén elhunyt Csoóri Sándorral és a stáb több tagjával együtt további 600 ezer forintot adott Attila nyereményéhez. A mesébe illő történet után egy márciusi sajtóeseményen újabb kellemes meglepetés érte Attilát: Az OTP Bank további egy millió forinttal egészítette ki nyereményét, így a tehetséges táncos megvalósíthatta álmát és saját otthont biztosíthatott testvéreinek és édesanyjának.

Ünnepnappá tette a műsor a péntek estéket. Az a csoda, amely a színpadon zajlik, eljuthat a családokhoz is minden héten, és büszkék vagyunk arra, hogy ebben az OTP Bank segíthet – mondta el Gáspár Bence, az OTP Bank Marketing és Kommunikációs Igazgatóságának főosztályvezetője. Hozzátette: a bank kiemelt figyelmet fordít arra, hogy elősegítse a közösségi és nemzeti értékek megóvását, a hagyományok ápolását, így örömmel támogatja már 4. alkalommal a műsor győztesei számára felajánlott értékes nyereményekkel a produkciót.

Folszallott_a_pava_2015_fotokredit_Varadi_Levente_Lumidance_08

Hoksz Attila is vendége volt a sajtóeseménynek, amelyen elmondta: ha megszólal a zene, muszáj táncolni. Ezt emelte ki Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója is, hozzátéve: táncolni muszáj, de énekelni és muzsikálni is muszáj. Nagy köszönettel tartoznak a műsornak, hiszen a visszajelzések azt mutatják, hogy egyre több gyermek érdeklődik a népzene, néptánc után, és iratkozik be hagyományőrző csoportokba.

Idén ismét eljött a lehetőség a fiatal tehetségek számára, hogy a negyedik évadban bizonyíthassanak egy ország előtt. Az elismerésen túl a Fölszállott a pávát övező kiemelt figyelem álmokat válthat valóra, ahogy Hoksz Attila története is bizonyítja.

Forrás: Kultúra.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu