Elhallgatott zenekarok

343

Elhallgatott zenekarok címmel a hatvanas-hetvenes években működött, ma már legendás magyar beat- és rockegyüttesek dalai hangzanak el a régi tagok közreműködésével

december 3-án a budai MOM Kulturális Központban.

Az esten a Syrius, a Taurus, a Kex, az Atlas, a Bajtala trió és a Liversing számait hallhatja a közönség. „Közös ezekben a zenekarokban, hogy bár nagyon népszerűek voltak, az akkori kultúrpolitika nem engedte, hogy lemezt készítsenek. Sokunkat megfigyelte, sok zenész élete ment tönkre. A MOM Kulturális Központ estje több lesz, mint egy koncert, a ma is élő muzsikusok fiatal tehetségekkel kiegészülve újragondolják a régi dalokat” – mondta Kisfaludy András főszervező október 26-án a koncert budai sajtótájékoztatóján. A filmrendező (a Kex dobosa) Török Ádámmal (Mini) hozta tető alá az estet. A fellépők között lesz mások mellett Pataki László (Syrius, Liversing), Makrai Pál (Atlas), Tóth János Rudolf (Kex), Szakcsi Lakatos Béla és Kőszegi Imre közreműködésével a Bajtala trió, Balázs Fecóval és Deák Bill Gyulával pedig a Taurus emlékét idézik fel. Kisfaludy András kitért arra, hogy a koncert ötlete akkor fogalmazódott meg benne, amikor 2014 végén Kex Remake néven fiatal zenészek közreműködésével nagy sikerű koncertet adtak a MOMkultban. A csapat Tóth János Rudolf gitáros-énekes vezetésével – aki a Kex utolsó időszakában játszott – újragondolta az 1969 és 1971 között működött, és Baksa Soós János akkori frontember performanszaira épülő zenekar dalait, köztük az Elszállt egy hajó a szélbent és a Családot.

„A mi korosztályunknak ma nem nagyon tud élőben olyan zenekar játszani, amelyikkel azonosulni tudunk” – fogalmazott Tóth János Rudolf a sajtótájékoztatón. A Taurus Radics Béla, a tragikus sorsú gitárkirály vezetésével 1971-72-ben működött, a Budai Ifjúsági Parkban tízezer ember tombolt a koncertjükön. Mint Kisfaludy András elmondta, a belügyi szervek nem tudtak mit kezdeni a vasfüggönyön túlról átjött zenével és a hozzá kapcsolódó életérzéssel. Az akkori rockos, hendrixes számokat a mostani koncerten Anda Bálint, a Radics Béla emlékét a Tűzkerék xt nevű zenekarban ápoló gitáros-énekes vezetésével játsszák el. Közreműködik például Zsoldos Tamás (basszusgitár), Bajzát Zsolt (billentyűk) és Felkai Miklós (gitár), de Balázs Fecó, a Taurus egykori billentyűse is meg fog jelenni saját dalaival, ahogy ott lesz Deák Bill Gyula is, aki annak idején gyakran működött közre a Tűzkerék koncertjein.

A Syrius a magyar progresszív rock, dzsesszrock történetének egyik legfontosabb zenekara volt, első lemezüket Ausztráliában készítették. A legendás felállásból Baronits Zsolt, Orszáczky Miklós „Jackie” és Veszelinov András már nem él, Ráduly Mihály szaxofonos és fuvolás felhagyott a zenéléssel, fellép viszont Pataki László orgonás, aki most a Zappa-Syrius Emlékzenekarral fogja a régi dalokat eljátszani. Az 1963-ban alakult, a rhythm and bluesra épülő zenét játszó Atlas együttest az egykori felállásból Makrai Pál (gitár, ének) és Szekeres Gábor (dob) képviseli a koncerten. Makrai Pál elmondta: a csapat élő tagjai közül az egykori vezető, Flamm Ferenc énekes festőművész lett, és nem vállalta a mostani estet, ahogy Horváth György basszusgitáros sem. A hatvanas években rendkívül népszerű progresszív beatcsapatból, a Liversingből viszont Pataki László mellett Túry Árpád énekes és Homonnay Zsombor dobos is zenélni fog.

elhalgatott-zenekarok
Fotó: momkult.hu

A Bajtala János (ének, zongora) által alapított és vezetett Bajtala trió a dzsesszt és az RnB-t ötvözte, sajnos csak néhány rádiófelvétel, köztük a nagyon sikeres Cigánylány maradt utánuk. A Londonban élő zenekarvezetőt a szervezők nem tudták hazahívni a koncertre, így a Bajtala trió dalait ezúttal Szakcsi Lakatos Béla (zongora), Kőszegi Imre (dob) és Gönci György (basszusgitár, ének) fogja eljátszani. A koncertről film- és hangfelvétel készül, valamint egy dokumentumfilm is Kisfaludy András rendezésében.

További információkat az alábbi linken találnak:

http://momkult.hu/esemeny/elhallgatott-zenekarok/

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu