Az együtténeklés öröme

285

Éneklő osztályokkal telt meg a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium tornaterme március 9-én reggel. E napon tartották ugyanis a már hagyománynak számító Éneklő osztályok versenyét az egyébként nem zenetagozatos gimnáziumban. Ott, ahol a gyerekek mindennapjainak részévé vált az éneklés, a zene, mely tevékenységnek az ének-zene órán kívül is hódolnak.

A verseny előtt a diákságot, a tanári kart és a zsűri tagjait dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte.

KOMI4218_filtered

Ennek a csodálatos hagyománynak híre van Magyarországon, rangot vívott ki magának az esemény, hiszen komoly értékeket őriztek – mondta a diákoknak az államtitkár. „Nagyon közel áll hozzám ez a rendezvény, fontosnak tartom ugyanis, hogy az éneklés öröme ott legyen az életünkben. Azok a felnőtt emberek, akik gyermek- és ifjúkorukban sokat foglalkoznak művészetekkel, aktív részeseivé válnak a zenének, a közös éneklésnek, számos olyan kompetenciát birtokolnak, amelyeket csak ezáltal szerezhetnek meg” – hangsúlyozta Hoppál Péter. Kodály Zoltán szavait idézve hozzátette: teljes életet csak az az ember tud élni, akinek a belső világa is rendezett.

Amellett, hogy jó együtt énekelni, a program remekül kapcsolódik a mindennapos iskolai éneklés programjához – zárta beszédét az államtitkár.

KOMI4264

Gulyás Zoltán, a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója, a verseny házigazdája emlékeztetett: az Éneklő osztályok versenyét 1976. május óta minden évben megrendezik. Célja az, hogy minden osztály fellépjen a közösség előtt egy rövid műsorral, amelyben népdalok, klasszikus és modern dalok egyaránt szerepelnek hangszeres kísérettel vagy anélkül.

„A mindenkori tantestület a legnagyobb mértékben támogatja ennek a napnak a sikerét, leginkább úgy, hogy akár a szakóráikon is megengedik a gyerekeknek a gyakorlást. A nevelőtestület jó része egykori gimnazista, így igazából mindenki sajátjának érzi ezt a napot, mert tudjuk, hogy diákként nem könnyű a színpadon állni” – fejtette ki.

A rendezvény néhány éve kiegészült az Éneklő osztályok gálájával, amelyen az arany minősítést elért osztályok adják elő műsorukat.

KOMI4403

A zsűri korábbi és jelenlegi tagjai között szerepel dr. Mindszenty Zsuzsanna, a KÓTA elnöke, Nemes László, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet igazgatója, Daróci Bárdos Tamás zeneszerző, Szőnyi Erzsébet zeneszerző és Gulyás György karnagy, a Debreceni Egyetem volt igazgatója. A zsűri elnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár volt.

KOMI4300

Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu