A Keresztapa visszatér a mozikba

462

Újra mozivásznon látható Francis Ford Coppola klasszikusa, minden idők egyik legnagyobb szabású mozgóképe: A Keresztapa.

Budapesten a Corvin Moziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban március 10-től, emellett országszerte számos további helyszínen vetítik a film digitálisan restaurált, feliratos változatát.

A szervezett alvilág nagyon sok filmnek szolgált kiindulópontjaként, ám a Mario Puzo azonos című regénye alapján Marlon Brando és Al Pacino főszereplésével készült A Keresztapa vitathatatlanul a legmeghatározóbb mind közül. Francis Ford Coppola 1972-ben bemutatott, családregény, dráma és gengszterfilm között hidat képező filmjével nem csupán egy izgalmas történetet vitt vászonra: moziját a cselekmény közegének, a második világháború utáni New York-i maffiaháborúk korrajzának ábrázolása teszi igazán kiemelkedővé. Az aprólékosan kidolgozott részleteknek és a kitűnő színészi játéknak köszönhetően a Corleone klán 1945-55 közötti időszakot felölelő története a mai napig, több mint negyven év után is magával ragadja a nézőt. A családtörténetbe ágyazva a film meglehetősen kendőzetlenül, a maga idejében sokkolóan ható leszámolás-jelenetekkel tarkítva mutatja be világ egyik legrettegettebb hatalmává vált olasz maffia gépezetét.

A film feliratos HD előzetese:

A Keresztapa kultikus státusza többek között a kivételes szereposztásnak köszönhető. Don Vito Corleone szerepére Coppola Marlon Brandót választotta, akinek zseniális alakítását Golden Globe és Oscar-díjjal jutalmazták. A kezdetben az üzleti ügyektől szándékosan távol maradó, majd az apja és bátyja elleni merénylet után a család vezetését átvevő Michael Corleone szerepére sok korabeli sztár pályázott a Paramount stúdiónál, ám Coppola egy valódi olasz gyökerekkel rendelkező fiatal színészt választott. Döntése telitalálatnak bizonyult: bár Al Pacino korábban csak két kisebb filmben játszott, alakítása hatalmas tehetségről tett tanúbizonyságot és a film sikere beindította azóta is felfelé ívelő pályáját. A további mellékszereplők, köztük James Caan, Robert Duvall, Richard Castellano és Diane Keaton egyaránt kimagasló színészi teljesítményt nyújtottak a filmben, csakúgy mint a Tessiót alakító, nemrég elhunyt Abe Vigoda.

keresztapa-cover-1920x1080

A Keresztapa jellegzetes képi világát az „operatőrök Rembrandtja”, Gordon Willis kitűnő érzékkel megválasztott színei, fényei és sötét, markáns kamerabeállításai keltik életre. A film sikeréhez elválaszthatatlanul hozzátartozik Nino Rota legendássá vált, Grammy-díjjal elismert filmzenéje is. Coppola ezzel a legapróbb részletekig kidolgozott, epikus filmjével vált világhírű rendezővé, alkotása számos fesztiváldíj mellett a 11 Oscar-jelölésből hármat valóra váltott, köztük a Legjobb film és Mario Puzoval közösen a Legjobb forgatókönyv díját. A film sikere nyomán két további folytatása is készült, ikonikus karakterei, emlékezetes jelenetei és szállóigévé vált dialógusai kitörölhetetlenül beivódtak a huszadik század tömegkultúrájába.

Keresztapa-22

Negyvennégy évvel az eredeti bemutatója után, A Keresztapa március 10-től limitált vetítéssorozat keretében, néhány hétre visszatér igazi otthonába, a mozikba, a filmtörténeti klasszikusok újra-bemutatására specializálódott Pannonia Entertainment forgalmazásában. Budapesten a Corvin Moziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz műsoron, emellett országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén vetítik a kultuszfilm digitálisan restaurált változatát, eredeti nyelven, magyar felirattal. A vetítési helyszínek teljes listája a film Facebook-oldalán, a http://facebook.com/KeresztapaMozi címen olvasható.

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu