Az amatőr színházaké a főszerep

443

Ünnepélyes megnyitóval indult útjára a már második alkalommal megrendezendő KASZT, azaz a Komlói Amatőr Színházi Találkozó. Az országos seregszemle idén négy napon át tizenhárom produkcióval, szakmai beszélgetésekkel és szórakoztató programokkal várja a közönséget.

A II. Komlói Amatőr Színházi Találkozó június 16. és 19. között zajlik. A fesztivál fő színhelyei a Közösségek Háza, a Színház- és Hangversenyterem, valamint a teátrum előtti 48-as tér. Az eseménysorozatra, amely közvetlenül a Pécsi Országos Színházi Találkozóhoz kapcsolódik, az egész országból várják a változatos színházi élményekre nyitott közönséget.

A június 16-ai megnyitón Fajcsi Ferenc, a komlói Súgólyuk Színház rendezője, a KASZT házigazdája hangsúlyozta: már az első, tavalyi találkozó is bebizonyította, hogy színvonalas, profi előadások vetélkednek a seregszemlén, az amatőr fogalma tehát nem minőségbéli különbséget jelent. Fajcsi Ferenc a találkozó sikerességéért többek közt a szervezőként és versenyzőként is jelen lévő komlói Súgólyuk Egyesületnek, valamint a közönségnek mondott köszönetet.

Pataki András fesztiváligazgató, egyúttal a soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője felidézte, hogy az elmúlt hónapokban mintegy száz előadásból válogatta ki azt az alig tucatnyi legjobb produkciót, amely bekerült a versenyprogramba. Rendkívül sokféle ez a tizenhárom előadás – mondta Pataki András, aki azt is kiemelte, hogy előreláthatóan minden alkalommal megtelik majd a nézőtér, és különösen nagy élmény lehet a fesztivál azoknak a nézőknek, akik színházi csemegékre, a kőszínházakban csak alig vagy egyáltalán nem játszott darabokra kíváncsiak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a legtöbb előadáson részt vevő nézők között idén is egy háromnapos üdülést sorsolnak ki a soproni Pannónia Hotelben, amelyhez a Petőfi Színház igazgató-főrendezője színházlátogatási lehetőséget is biztosít majd.

Polics József, Komló polgármestere kiemelte: az előző évi csapat ebben az évben is együtt maradt, változatlan szervezőgárdával és zsűrivel. Úgy fogalmazott: a komlói erős közösségi életre és az értékteremtő, művészetre nyitott közönségre építve, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának támogatásával válhatott nemzetközivé ez a fesztivál, hiszen idén már a teljes Kárpát-medencéből érkeznek társulatok.

Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, a KASZT fővédnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy az előző évi amatőr színházi találkozó kísérletképpen indult, de példátlan sikert aratott. A szervezők és a támogatók hite, a szakmai siker és a közönség elismerése a KASZT-ot egyenértékűvé tette a Pécsi Országos Színházi Találkozóval – mondta dr. Hoppál Péter. Hozzátette azt is: a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága a tízmillió forintos országos költségvetés kilencven százalékát megítélte a komlói színházi találkozónak.

Az ünnepélyes megnyitó után már a Janus Egyetemi Színház előadása és az azt követő szakmai beszélgetés, majd a Figurák Színjátszó Társulat produkciója várta az érdeklődőket, az estét pedig a 40+ zenekar koncertje zárta. A szervezők az elkövetkezendő napok programjaira is felhívták a figyelmet: napközben gyermekprogramokkal, esténként koncertekkel, június 18-án este nagyszabású musical show-val szórakoztatják a kikapcsolódni vágyókat. Az amatőr színházi seregszemle – melynek zsűrijében idén is Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, műfordító, Regős János rendező, a Szín-Játékos Szövetség elnöke és Pataki András fesztiváligazgató, elnökeként pedig Kubik Anna Kossuth-díjas színművésznő ül – június 19-én, vasárnap ünnepélyes díjátadóval zárul a 48-as téren. A regisztráció és a fesztivál valamennyi programja díjtalan.

Fotó: KASZT Facebook-oldala

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu