A harmonika virtuóza

307

A világ egyik legrangosabb harmonikásaként ismert Maria Kalaniemi november 22-én a Müpa színpadán ad koncertet.

Egy rövid interjúban megtudtuk tőle, miért imádja a hangszerét, hogyan alakult ki sajátos, több műfajt magába olvasztó zenei világa és milyen repertoárral készül a magyar közönségnek.

Annak idején, zenei tanulmányai kezdetén miért éppen a harmonikát választotta? Miért érezte közelebb magához, mint például egy másik, jóval népszerűbb billentyűs hangszert, a zongorát?

Nagyon közel állt hozzám már kislányként is. A családban gyakran hallgattunk harmonikazenét, keringőt, polkát, tangót és hasonló műfajokat. Kezdetben én is ezeket játszottam.

Mit gondol, mi adja a harmonikazene, a hangszer legfőbb vonzerejét?

Imádom a hangját, és különösen a fújtatóit. Olyanok, mintha a hangszer tüdői lennének.

Magyarországon a harmonika többnyire népzenei-világzenei hangszerként ismert, legtöbben talán a tangóra asszociálnak, ha meghallják. Az Ön repertoárja azonban ennél jóval sokszínűbb, felfedezhető benne a francia keringő, a jazz, a modern kamarazene hatása is. Minden műfaj ennyire jól adaptálható lenne harmonikára?

Igen, szerintem a harmonika egy zseniális hangszer, alkalmas arra, hogy bármit játszhassunk rajta. A zenésztől függ, hogyan használja, nincsenek határok, kötöttségek.

A helsinki Sibelius Akadémián párhuzamosan végezte a népzenei és a klasszikus zenei tagozatot. Mit épített be az egyikből és mit a másikból a saját, meglehetősen egyedi zenei világába?

Számomra igazi kaland volt, hogy annyi különböző műfajban zenélhettem. Rengeteget tanultam belőle, de azon nem gondolkoztam, hogyan építsem fel a saját stílusomat. Ilyen értelemben nem volt benne tudatosság, valahogy természetesen bontakozott ki.

Két lemeze, a Bellow Poetry a Kalevala hatását tükrözi, a Vilda Rosor címűn pedig illetve finn és svéd balladákat dolgoz fel. Ezek szerint hozzá a népzenei vonal áll közelebb?

Nekem a zene egyszerűen zene. Nem szeretek kategóriákban gondolkozni, amikor komponálok vagy játszom. A Sibelius Akadémián folytatott népzenei tanulmányaim rengeteg inspirációt adtak nekem ahhoz, hogy a hagyományainkból merítsek.

November 22-én lép fel Budapesten, a Müpa színpadán. Milyen repertoárral készül a magyar közönségnek?

Ez egy finn-svéd tematika lesz a fesztiválon, leginkább ebből a hagyományból áll össze a koncertműsor. Játszom majd néhány tradicionális finn dallamot és új, saját szerzeményeket. Igazán örülök, hogy Budapesten léphetek fel!

Dömötör Nikolett

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu