Gyerekek találkozása a művészettel

220

Hogyan fonódik össze a gyerekirodalom, a képzőművészet és a színház?

Erre talált megoldást a Magyar Nemzeti Galéria, amely a kicsiket várja márciusban és áprilisban szombatonként a Mini Textúra sorozatra. A Galéria egy-egy műtárgyáról négy népszerű kortárs meseíró írt történeteket, melyeket a Budapest Bábszínház művészei adnak elő a gyerekeknek.

Miért nincs gyermekekhez szóló képzőművészet? – ezt a kérdést tették fel korábban a Budapesti Történeti Múzeum kiállítása (Gyerek/Kor/Kép – Gyermek a magyar képzőművészetben) kapcsán rendezett beszélgetésen. A tárlat kurátora, Révész Emese éppen arról beszélt, hogy a képzőművészet nyersanyagként használja a gyermeket. Nincs olyan kortárs festmény, szobor, amely a gyerekeknek szól, csak olyan, amelyen ők szerepelnek, és általában társadalmi problémákat fogalmaznak meg a gyermekábrázoláson keresztül. Megjegyezte, milyen jó volna olyan tárlat is, amely kapcsán beszélgethetnénk a diákokkal az őket érintő témákról, problémákról. Szabó T. Anna költő pedig hozzátette: az is nehézség, hogy a képzőművészet túl statikus, ezért nehezen ér el a gyerekekhez, akik megszokták, hogy az alkotásokkal is kezdjenek valamit. Amikor ő verseket visz a kicsiknek, akkor azt elszavalják, elénekelik, eldobolják, eljátsszák. Hogyan lehetne ezt a képzőművészettel is megvalósítani?

A statikusság problémáját, valamint a gyerekek és képzőművészet közötti távolságot hidalja át a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria 2017 tavaszán indított összművészeti sorozata: a Mini Textúra.

A rendezvény a nagysikerű Textúra gyerekverziója. A korábban felnőtteknek szóló előadássorozatot 2014-től háromszor rendezték meg, 2016-ban a Galéria gyűjteményének legismertebb műtárgyait emelték a figyelem fókuszába. Így a nemzeti kánon részét képező festményekre a kortárs írók irodalmi és friss, provokatív parafrázisai újra ráirányították a figyelmet, s megmutatták, miként hordoznak új jelentést a 21. századi hazai közönség számára.

Az alapkoncepció idén hasonló a felnőtt előadássorozatéhoz, adaptálva a kisiskolás közönségre: négy népszerű kortárs meseíró írt egy-egy rövid történet, amelyet a Galéria gyűjteményében található műtárgy inspirált. A Pagony-szerzők szövegei tökéletes összhangot alkotnak a gyerekek számára nehezebben befogadható képzőművészeti alkotásokkal. A jelenetek a múzeum egyik különálló – időszaki kiállítások rendezésére szolgáló – teremsorában elevenednek meg négy fiatal bábrendező elképzelésében, és a Budapest Bábszínház művészeinek előadásában. A négy jelenet egyidőben zajlik, az előadások végeztével a gyerekközönség egy játékos térkép alapján átvonul egyik helyszínről a másikra.

A program után játékos foglalkozás várja a gyerekeket, és szüleikkel együtt felfedezhetik a Galéria kiállítótereit, majd egy rövid – ajándékkal jutalmazott – nyomozás után találkozhatnak a történeteket inspiráló eredeti műtárgyakkal is.

A Mini Textúra célja, hogy a bábszínház és mese segítségével feltárja a festményekben rejlő történeteket, és a gyerekekkel megszerettesse a képzőművészeti alkotásokat, valamint a múzeumba járást is. Az előadást a 7-12 éves kisiskolásoknak ajánlják, melynek teljes hossza 60 perc, az azt követő szabadon választható programrész pedig további 40-60 percig tart.

„Az íróknak felkínáltunk egy bő válogatást az állandó kiállításunk anyagából, amelyek közül – személyes tárlatnézés után – ők választották ki a konkrét műtárgyat. A válogatásban törekedtünk arra, hogy reprezentáljuk a teljes kiállítási anyagunk korszakait, és azt, hogy az adott alkotás múzeumpedagógiai szempontból is izgalmas legyen” – mondta el a programsorozat kapcsán a Kultúra.hu-nak Schlett Anna, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria Kommunikációs Főosztályának vezetője.

Schlett Anna azt is elárulta: a felnőtt Textúra már negyedik éve fut nagy sikerrel a Szépművészeti Múzeumban és a Magyar Nemzeti Galériában, a kortárs irodalom és színjátszás színe-javát felvonultatva.

„Nagyon sok középiskolás nézőnk volt az elmúlt évek során – szervezetten, egész osztályok érkeztek az előadásokra –, és innen jött az ötletünk, hogy a még fiatalabb korosztállyal is jó lenne ezt a műfajt (képzőművészet-színház-irodalom találkozása) megismertetni.

A „kistestvér” az eredeti koncepciót adaptálja a gyermekközönségre, rövidebb, könnyebben befogadható játékos szövegekkel, bábszínházi technikákkal” – részletezte a főosztályvezető.

A Mini Textúra 2017 a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, a Budapest Bábszínház, valamint a Pozsonyi Pagony kiadó együttműködésében jött létre. Mindhárom partner elhivatott abban, hogy a felnövekvő generációk kulturális/művészeti ismereteit gazdagítsa, a különféle művészeti ágakat, műfajokat minél korábban megismertetesse velük.

Írók / képzőművészeti alkotások / rendezők:
Tasnádi István – Jeli Viktória / Bogdány Jakab: Gyümölcsök madarakkal és tengerimalaccal 1710. / Szenteczki Zita
Kertész Erzsi / Bortnyik Sándor: Zöld szamár, 1924. / Szilágyi Bálint
Berg Judit / Gadányi Jenő: Fantasztikus táj, 1948. / Varsányi Péter
Dániel András / Bernáth Aurél: Riviéra, 1926-27. / Bercsényi Péter

Az előadások dátumai:
2017. március 11. szombat (11.00/15.00)
2017. március 18. szombat (11.00/15.00)
2017. március 25. szombat (11.00/15.00)
2017. április 1. szombat (11.00/15.00)
2017.április 8. szombat (11.00/15.00)
2017.április 22. szombat (11.00/15.00)

Wéber Anikó – www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu