Prica 100 Pécsett

273

Prica 100 címmel nyílt meg november 18-án a Pécsi Galériában Zlatko Prica pécsi születésű horvát festőművész életműkiállítása.

Az ünnepélyes megnyitón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiemelte: Zlatko Prica életműve és híd szerepe közép-európaiságunk egyik fontos szimbóluma. A tárlat december 29-éig tekinthető meg.

„Az életmű erőt ad számunkra kulturális önazonosságunk megéléshez”, és bizonyítja, hogy „kulturális gyökereink igenis összeérnek” – emelte ki Hoppál Péter. Az államtitkár Egry József festőművészt idézte beszédében, aki azt mondta: „Az átlagos festő azért fest, hogy éljen, a kiváló festő azért él, hogy fessen.” Zlatko Prica esetében a minőség és a magas kultúra szolgálata élethivatás, küldetés volt – tette hozzá Hoppál Péter, hangsúlyozva, hogy Prica munkásságán keresztül közép-európai közösséget teremtett – ehhez illeszkedik a 2006-ban létrehozott Zlatko és Vesna Prica Alapítvány tízéves tevékenysége.

IMG_9725

Még pécsi önkormányzati képviselőként az alapítvány soros elnökségét is betöltő államtitkár magát a festőt is idézte, aki saját identitásáról és gyermekkoráról így vallott: „Anyám osztrák volt, apám félig szerb, félig horvát. Inkább anyámhoz kötődtem, vele magyarul vagy németül beszéltünk. Jól emlékszem apámra is: reggelente, borotválkozás közben operettdalokat énekelt a fürdőszobában magyarul.” „Ez megmutatja, mit is jelent a vérrokonság, amely összeköt bennünket Közép-Európában” – tette hozzá Hoppál Péter.

IMG_9720

Az államtitkár bejelentette: kultúráért felelős államtitkárság rendkívüli támogatásként kétmillió forintot az alapítvány rendelkezésére bocsát a Prica születésének 100. évfordulójára elkészült, horvát-magyar kétnyelvű monográfia megjelentetéséhez. Az alapítvány gondozásában lévő, angol, német és olasz rezümét is tartalmazó kötet a jövő évben lát napvilágot.

„Kívánom, hogy Prica horvát identitása és magyar öröksége a jövőben is járuljon hozzá a két nép barátságának fejlesztéséhez” – zárta beszédét Hoppál Péter.

IMG_9659

„Egy nemzetet művészete, kultúrája teszi ismertté és elismertté” – mondta Vesna Haluga, a Horvát Köztársaság Pécsi Főnkonzulátusának főkonzulja. Vesna Haluga köszönetet mondott a kiállítás megrendezéséért, majd kiemelte: „Biztos vagyok benne, hogy Zlatko Prica lát minket, és amit lát, elégedettséggel tölti el”. A főkonzul megjegyezte: az alapítvány már 10 éve működik sikeresen, melynek munkája nélkül ez a tárlat nem jöhetett volna létre.

IMG_9794

Vesna Kusin, Zágráb alpolgármestere kiemelte: Prica Zágrábot választotta lakhelyéül, alkotó, formatív időszakát ott töltötte, első önálló kiállítása a Zágrábi Művészeti Pavilonban volt. Igazi kolorit mesterré vált, munkája indiai tartózkodása után transzformálódik igazán. Festőművészeti változásai nem zajlottak nyugodt mederben: a zágrábi kritika nem viszonyult mindig megértéssel alkotásaihoz, ő azonban ellenállt a trendeknek és kitartott választott útja mellett, vagyis nem mondott le a színekről és a világos vonalvezetésről. „Fennmaradt és felismerhető jellé vált” – fűzte hozzá. A pécsi kiállítás lehetőséget ad arra, hogy kritikai rezüméjét adjuk munkásságának, illetve tisztelegjünk előtte. A tárlat átfogó képet ad az alkotó opusáról, és méltón bizonyítja, hogy komoly helyet foglal el a horvát művészettörténetben – fogalmazott az alpolgármester.

IMG_9774

Nikola Albaneze, a kiállítás rendezője elsőként azt fogalmazta meg: mit nem képvisel Zlatko Prica művészete. „Művei nem ismerik az iróniát, a szentimentalizmust, és nem fejeznek ki egzisztenciális szorongást. Ez a három jellemző nagyon fontos a teljes 20. századi művészet vonatkozásában, ugyanis, ha jobban megnézzük, ezeket a jellemzőket a 20. századi művészet minden területén felismerhetjük.” De akkor mi a legfőbb jellemzője Prica művészetének? – tette fel a kérdést Nikola Albaneze. „Elsősorban az emberi méltóság magas szintű tisztelete, a szilárd struktúra és a kolorizmus, vagyis egyfajta egyesülése a racionalitásnak és az érzékenységnek” – hangsúlyozta a tárlat rendezője.

IMG_9810

Zlatko Prica festőművész 1916-ban született Pécsett, hatévesen költözött szüleivel Zágrábba, ahol 1940-ben szerzett diplomát a Zágrábi Képzőművészeti Akadémián. Első, nagy visszhangot kiváltó kiállítását 1941-ben rendezte meg a Zágrábi Művészeti Pavilonban. Párizsi, indiai és brazíliai tanulmányutakon volt 1948-tól 1954-ig, indiai élményei hatására felhagyott a tér illúzióját keltő festészeti módszerekkel, és kialakította a tér és a ritmus stilizációjára épülő, önálló stílusát.

Pécs és a horvát Samobor város 2006-ban hozta létre a Zlatko és Vesna Prica Alapítványt, amely a hagyaték gondozása mellett működteti az isztriai Tari művésztelepet, ahol pécsi, samobori fiatalok, művészek alkotnak.

IMG_9612

A Prica 100 című tárlat a Prica Zágrábban bemutatott életműkiállításából válogatott alkotásokat vonultatja fel. A tárlat december 29-éig látogatható.

Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu