Világrekorder szőnyeg Asgabatban

281

Egy borszínű szőnyeg az asgabati kárpitmúzeum falán több mint 300 négyzetméteres, amivel a Guinness világrekordok könyvébe is bekerült.

A szőnyeg egyike a fő látványosságoknak a múzeumban, amelynek kollekciójába nagyjából 2000 szőnyeg tartozik. Vannak közöttük olyanok, melyekkel lovakat és tevéket takartak be, illetve kárpittáskák, amiket Türkmenisztán nomád törzsei bútorzatként használtak.

– A régi időkben edényeket, sót és egyéb kellékeket tároltak ilyen táskákban. Vannak nagy, dekoratív táskák, úgynevezett ‘chuval’-ok is, amikben pedig ruhák voltak – mondta Gulsirin Amanmuhammedova, a múzeum munkatársa

Az ősi szőnyegeket nemcsak tárolják, hanem renoválják is a múzeumban. A restaurátorok mikroszkóp, tű és fonál segítségével második életet adnak a kárpitoknak.

– Sokkal nehezebb helyreállítani egy régi szőnyeget, mint egy újat szőni. 10 centimétert szőni csak két napba telik, de restaurálni tíz napig tart – mondta Ogulszapar Csaribaeva restaurátor.

Eddig már 300 ősi szőnyeget újítottak fel – ezek közül majdnem az összes meg is tekinthető a múzeumban.

 

hu.euronews.com

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu