Nívós elismerés tehetségeknek

453

A világhírű Kossuth-díjas művész, zenekarvezető emlékére létrejött Benkó Sándor Művészeti Alapítvány 

2017-től évente díjazza a hazai zenei élet kiemelkedő fiatal tehetségeit. A Benkó-díjat három kategóriában – jazz/dixieland, klasszikus zene és könnyűzene – ítéli oda a Kossuth-díjas művészekből álló díjkuratórium. A művész családja által alapított Benkó Sándor Művészeti Alapítvány célja, hogy Benkó Sándor emlékét megőrizze és ápolja.

Az alapítvány kuratóriumának a család képviselőin kívül három neves szakember, közéleti személyiség a tagja. Dr. Batta András Széchenyi- és Erkel Ferenc-díjas zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora képviseli a mérnök-művész-egyetemi oktató munkásságának zenei oldalát, dr. Józsa János akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora a műszaki területet. Habsburg György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet a művészhez fűződő szoros személyes kapcsolatra való tekintettel vállalta a kurátori tisztséget.

Az alapítvány egyik tevékenységi területe, hogy katalogizálja, gondozza, kutathatóvá és látogathatóvá tegye Benkó Sándor zenei-tárgyi örökségét, a nagyszámú kitüntetést, fényképet, írásos dokumentumot, plakátot, film- és hanganyagot, hangszert, amelyek nem csupán a zenekar, de a teljes magyar zenei élet elmúlt 60 évének fontos kordokumentumai.

A művész pályafutása során számos fiatal zenészt karolt fel és indított el a pályán. Ezt a szellemiséget kívánja folytatni az alapítvány a különböző zenei irányzatokban kiemelkedően tehetséges fiatal zenészek támogatásával. Ehhez kapcsolódik egyik legfontosabb, nagyszabású kezdeményezése, a Benkó-díj megalapítása, mely a 18 és 30 év közötti, kiemelkedően tehetséges, de még széles körben nem ismert zenészeket díjazza anyagi támogatás, mentorálás és fellépési lehetőségek szervezése révén. A díjat évente ítéli oda egy zenei-szakmai kuratórium három kategóriában: jazz/dixieland, klasszikus zene és könnyűzene. Bár a kiválasztás elsődleges szempontja a tehetség és a teljesítmény, a díjkuratórium figyelembe veszi a pályázó esetleges hátrányos helyzetét is. A tagjai: Benkő László billentyűs-zeneszerző (Omega), Bogányi Gergely zongoraművész, Halász Judit színésznő-énekesnő, Kelemen Barnabás hegedűművész, Medveczky Ádám karmester, Miklósa Erika operaénekesnő és Szakcsi Lakatos Béla jazz-zongorista-zeneszerző.

Az alapítvány célja, hogy a Benkó-díj kiemelkedően magas presztízsű díjjá váljon, és ennek legfőbb biztosítéka az egyedülálló összetételű díjkuratórium.

Pályázni 2017. június 8-ától lehet, a részletek és a pályázati kiírás itt olvasható: www.benkoalapitvany.hu.

Fotó: Benko Dixieland Band Facebook-oldala

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu