Megújul a vár és a kastély

545

Összesen 4,5 milliárd forintos kastély- és várfejlesztési program indul a füzéri várban és a füzérradványi Károlyi-kastélyban

– mondta március 27-én Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő szerint mindez jelentősen megnöveli majd a térség turisztikai vonzerejét.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzérradványban március 27-én Virág Zsolt elmondta: a füzéri vár korábban megkezdett fejlesztése 1,5 milliárd forintos hazai társfinanszírozással kiegészített európai uniós forrásból folytatódik. Ebből a két éve átadott, első ütemben megvalósult projektelemek kiegészítése történik meg. Ezúttal megépül az úgynevezett Rimay-ház, a Pápai-ház, az ecetesház, megújul a várudvar, szabadtéri színpad épül, valamint olyan beruházások valósulnak meg, amelyekkel interaktív módon mutathatják be egy középkori vár életét, de gasztronómiai bemutatókra is lehetőség nyílik – közölte a miniszteri biztos.

Füzérradványban a Károlyi-kastély 1,5 milliárd forint európai uniós forrásból újul meg, amely kiegészül további 1,4 milliárd forintnyi hazai támogatással. Ebből a pénzből a tetőcserét, az épületgépészet megújítását, az épület szigetelését és külső festését végzik el. A földszinten felidézik a kastély aranykorát, az 1930-as éveket, amikor kastélyszállóként működött az épület. Az emeleten pedig a helyszínen forgatott Karády Katalin-filmek nyomán filmtörténeti tárlatot is berendeznek.

D_VAJ20180327040
A füzérradványi Károlyi-kastély a fejlesztés ünnepélyes alapkőletételének napján
Fotó: Vajda János/MTI

Hozzátette, hogy a füzérradványi volt az ország első kastélyszállója, amelyet a harmincas években üzemeltetett a Károlyi család. A vállalkozás nemcsak üzleti siker volt, hanem a helyszínen megfordult a társadalmi elit jelentős része is – fogalmazott a miniszteri biztos. Virág Zsolt szerint ennek a korszaknak a felidézésével olyan atmoszférát lehet teremteni a látogatók számára, amely egyedülálló.

A miniszteri biztos beszélt arról is, hogy szeretnének a kínálattal minden korosztályt megszólítani, ezért az interaktív elemek, valamint az aktív kikapcsolódást kínáló szolgáltatások széles körűek lesznek. Példaként említette a piknikkosár programot, amely során a kastély körüli parkban tett sétához helyi termékekből összeállított kosarat lehetne vásárolni a recepción.

D_VAJ20180327033
Virág Zsolt, Károlyi László és Hörcsik Richárd elhelyezi az időkapszulát
a füzérradványi Károlyi-kastély fejlesztési alapkőletételén
Fotó: Vajda János/MTI

Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a két beruházás jelentősen megnöveli majd a térség turisztikai vonzerejét. A zempléni és abaúji idegenforgalom ugyanis három pillérre épül: az épített örökségre, a természeti értékekre, valamint a tokaji borra. Ehhez párosulnak azok a programok, amelyek egész évben aktív kikapcsolódást nyújthatnak a vidékre látogatóknak.

Forrás: MTI

Fotó: Vajda János/MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu