Magyar emlékek Törökországban

328

Törökország és Magyarország kapcsolata azon ritka viszonyok közé tartozik

amelyek több száz év ellenségeskedés és háborúzás után át tudtak fordulni barátsággá. Ezt a barátságot – a két nép egymásra hatását – mutatja be a Magyar emlékek Törökországban című könyv, melyet dr. Hóvári János és K. Pintér Tamás közönösen alkotott meg.

A Kossuth Klubban április 11-én bemutatott könyv Törökországot és azon helyeit mutatja be, melyeket magyar emberek, a magyar kultúra formált. „Mi, magyarok nem is tudjuk, milyen nagy szerepünk volt a modern Törökország megszületésében” – utalt dr. Hóvári János történész, turkológus, egykori ankarai nagykövet a könyvbemutatón a két ország kapcsolatának sokszínűségére.

A könyvbemutatót Tarik Demirkan, a Türkinfo vezetője – aki egyben a kötet fordítója is volt – nyitotta meg. Beszédében kiemelte: K. Pintér Tamással az Oszmán-török építészet Magyarországon című kötet kapcsán találkoztak először. A két évvel ezelőtt megjelent – szintén a Türkinfo által kiadott – könyv előfutára a most megjelent alkotásnak. Az Oszmán-török építészet Magyarországon a török emlékeket mutatta be hazánkban, míg a most megjelent alkotás a Törökországban fellelhető magyar emlékeket ismerteti meg az olvasókkal.

unnamed6
Tarik Demirkan és dr. Hóvári János

A bemutatón K. Pintér Tamás építész – aki a könyv grafikai részéért, így az illusztrációért felelt – elmondta: a magyar-török olyan történelmi és kulturális kapcsolat, amelyet érdemes rögzíteni. A Türkinfo által kiadott könyv azonban nem tudományos, sokkal inkább ismeretterjesztő alkotás, amely a törököknek és a magyaroknak egyaránt szól, ezért is kétnyelvű.

Dr. Hóvári János kiemelte: tartoztak ezzel a könyvvel az új nemzedéknek, de sajnos korántsem teljes az alkotás, csupán a jéghegy csúcsa ez az összegzés, hiszen jóval több kötetből állna egy teljes, a török-magyar kapcsolatokat felvonultató munka. Továbbá hangsúlyozta: ez a mű érzelmekről is szól, hiszen csak olyan helyszín és történet került bele, amellyel személyes kapcsolatuk is volt az alkotóknak.

unnamed3
K. Pintér Tamás

A Magyar emlékek Törökországban olyan, eddig talán a magyarok számára is ismeretlen információkat tartalmaz, mint például, hogy Törökországban a reggeli időjárás-jelentés egy magyar embernek, nevezetesen Réthly Antalnak köszönhetően született meg. Az első törökországi nyomdát pedig szintén egy magyar ember alapította. Sőt a Törökországban egyébként nemzeti sportnak számító birkózást is egy magyar oktató, Péter Rezső forradalmasította. Széchényi Ödön pedig megalapította az első törökországi tűzoltóságot. Számos ilyen példa és történet került bele az alkotásba, mely nemcsak a törökök, de a magyarok számára is újdonság. Emellett többek között rávilágítanak arra a tényre, hogy nemcsak ránk hatott a török kultúra, de mi is nagyban befolyásoltuk a modern Törökország megszületését.

Fischer Viktória

Fotó: Csákvári Zsigmond

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu