Konferencia I. Mieszko emlékére

259

A Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület és LKK Nádor TH minden érdeklődőt szeretettel vár

az 1050 év óta keresztény Lengyelország című ünnepi konferenciájára, melyet I. Mieszko herceg megkeresztelkedésének 1050. évfordulója alkalmából rendeznek meg október 20-án.

Idén ünnepeljük I. Mieszko herceg megkeresztelkedésének 1050. évfordulóját, ami a hagyomány szerint 966. április 14-én, nagyszombaton történt. A történészek szerint ennek az eseménynek az eredménye az akkori polánok hercegségének megalakítása. I. Mieszko herceg ezután elindította a nép fokozatos kereszténnyé válásának folyamatát, így több mint ezer éven át, a jó és rossz időkben a keresztény hit termékennyé tette a lengyel földet, és új nemzetet szült a keresztség alapjain. Az idei nagy ünnepségek nem csak a múltról való megemlékezésre adnak alkalmat, hanem arra ösztönöznek minket, a jövőbe vetett, reménnyel és megújult hittel éljünk. A Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület és LKK Nádor TH ünnepi konferenciája is ezt kívánja üzenni lengyeleknek és magyaroknak egyaránt.

Az 1050 év óta keresztény Lengyelország című konferencia megnyitó beszédét Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyéspüspök tartja, emellett előadást tart Krzysztof Grzelak atya, a Kőbányai Lengyel Perszonális Plébánia vezetője, Kovács István történész, polonista, volt krakkói főkonzul, Grzegorz Górny szerkesztő, kiadó, író, Bajcsy Lajos, a Lisieux-i Szent Teréz Plébánia papja és Paweł Cebula minorita szerzetes. Az ünnepi konferencián szó lesz többek között I. Mieszko herceg megkeresztelkedésének történelmi hátteréről és következményeiről, a lengyelországi zarándokutak emlékezetéről, a magyar és lengyel katolikus közösségek kapcsolatairól, valamint érdekes előadást hallhatunk a lengyel katolikus egyházról és az 1863/64-es szabadságharcról is.

A rendezvény vendégeinek a szervezők Angelika Korszyńska Górna és együttesének koncertjével és állófogadással is kedveskednek október 20-án 17:00 és 20:00 között a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület és LKK Nádor TH Budapest V. kerület, Nádor utca 34. alatti székházában.

Az 1050 év óta keresztény Lengyelország című konferencia meghívóját itt tudják megtekinteni.

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu