Képzőművészet és üzenőfal

371

A fesztivál szervezői kiemelt figyelmet fordítanak a jövő filmes generációjára.

Szolnokon 1902-ben alapították a művésztelepet, 1969-ben pedig a képzőművészeti filmfesztivált. Ez utóbbit immár tizenhetedik alkalommal rendezik meg. A rendezők azt is számon tartják, hogy ez Magyarország legrégebbi filmfesztiválja.

Az első fesztivál filmjeit negyvenhét éve még három helyi filmszínház vetítette, míg a kísérőprogramoknak a Művésztelep mellett a Damjanich János Múzeum és a Szolnoki Galéria adott otthont. A rendszerváltásig hat alkalommal rendezték meg az eseményt, amely 1993-ban Demeter István jóvoltából éledt újjá. A kétévenkénti rendezésre 1998-ban álltak rá, az ezredfordulótól pedig nemzetközi a merítés.

Az idei seregszemlére ötvenhét országból közel ezer alkotást neveztek. Indulni olyan, 2013-nál nem régebbi filmekkel lehetett, amelyek képzőművészeti alkotások filmes eszközökkel történő bemutatására, újraértelmezésére vállalkoztak, s olyan művekkel is lehetett nevezni, amelyek maguk is a képzőművészet eszközeinek felhasználásával készültek. A versenyprogramba végül tizennyolc ország hatvanegy alkotását válogatták be, amelyeket a Tisza mozi három termében, négy napon keresztül tekinthet meg a zsűri és a szolnoki közönség. A versenyprogramban olyan magyar rendezők filmjei is szerepelnek, mint Jankovics Marcell, Osskó Judit, Gyulai Líviusz, Kroó András és Zajti Gábor.

Huszonöt kapcsolódó kísérőprogram is várja a fesztiválozókat. Tegnap a Tisza mozi kávézójában Verebes György festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője nyitotta meg Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész Anamorfózisok című kiállítását; a szombati díjátadó gálát pedig a város festészet napi kiállításának a megnyitója előzi meg a Szolnoki Galériában, az egykori zsinagóga épületében. A fesztivál szervezői kiemelt figyelmet fordítanak a jövő filmes generációjára, ezért vendégül látnak mintegy száz ilyen képzésben részt vevő egyetemi hallgatót, sőt bemutatkozási lehetőséget is biztosítanak a számukra. Ennek keretében működik a Szegedi Egyetem hallgatóinak Kreatív üzenőfal nevű audiovizuális projektje, a Kaposvári Egyetem és a Metropolitan Egyetem diákjai és tanárai pedig animációs workshopokat rendeznek a Tisza moziban. A fesztivál szignálfilmjének elkészítésére is kiírtak pályázatot számukra, ahol nyolc pályaműből kerül ki a győztes.

Ma este a harmincöt évvel ezelőtt A légy című animációs filmjével az első magyar Oscar-díjat nyerő, idén hetvenéves Rófusz Ferenc lesz a díszvendég; az 1956-os forradalom évfordulójára DVD-sorozatot megjelentető Manda jóvoltából pedig az Angi Vera című filmet vetítik. Különleges csemege a Zsigmond Vilmosról készült francia dokumentumfilm premier előtti vetítése. A négy este kísérő koncertjein az Amadeus, a Cabaret Medrano, a Tapasztalt ecsetek és az Origó együttes lép fel.

Csontos János – www.magyaridok.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu