Megkezdődött a KASZT

458

Negyven milliárd forinttal több forrás jut 2018-ban a kultúrára

– jelentette ki dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a jövő évi költségvetés június 15-ei végszavazását követően a harmadik Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) megnyitóján. Az idei KASZT-on tizenhárom versenydarab látható, amelyet 87 produkcióból válogattak ki. Dr. Hoppál Péter, a Komlón június 15. és 18. között megrendezendő seregszemle fővédnöke az eseményen közölte: a nívós vidéki fesztiválok idei 500 milliós támogatási kerete jövőre 750 millió forintra nő. A KASZT támogatása három év alatt megduplázódott – tette hozzá. Az államtitkár elmondta: a fesztivál mutatja, hogy az elmúlt három esztendőben miként gyarapodnak a vidék kulturális lehetőségei. A komlói találkozó szervezőit, a társulatokat és a nézőket is méltatva dr. Hoppál Péter arról beszélt, hogy az államtitkárság kulturális alapellátást bővítését célzó programja az ilyen kezdeményezéseken keresztül érvényesül.

Az idei KASZT-on tizenhárom versenydarab látható, amelyet 87 produkcióból válogattak ki – mondta Pataki András fesztiváligazgató, a soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője. Kitért arra is, hogy az előzetes regisztrációk szerint a fesztivál iránt lényegében teltházas az érdeklődés. A versenyprogramba három vajdasági, két budapesti, valamint székesfehérvári, körmendi, pápai, győri, celldömölki, deszki és inárcsi színjátszó csoportok kapott meghívást a házigazda komlói Súgólyuk Színház mellett.

kaszt1
Fotó: Dr. Hoppál Péter Facebook-oldala

A seregszemlén részt vesz a tavalyi fesztiválgyőztes győri Rév Színházi Társulás, amely a Liliom című darabbal áll színpadra Komlón, a budapesti Baltazár Színház előadásán Down-szindrómás színészek játszottak június 15-én délután Müller Péter Sziámi társaságában. Az előadásokat idén is a Kubik Anna Kossuth-díjas színművész vezette négyfős zsűri fogja értékelni. A szervezők színes off-programokkal is készülnek: az amatőr színjátszás aranykorát megidéző kiállítás nyílt, június 18-án családi napot tartanak. A komlói színház melletti 48-as téren mások mellett koncertezik Varga Miklós, valamint az Ismerős Arcok. Polics József polgármester a seregszemlét és annak megvalósítóit a megnyitón úgy méltatta: „Komlón az embereknek igényük van a minőségi kultúrára, a fellépő társulatok pedig igényelték a fejlődést”.

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu