Ház és ember a Völgységben

307

Átadták május 11-én a bonyhádi Völgységi Múzeum új, állandó kiállítását

amelyet a Kubinyi Ágoston Program 26 millió forintos támogatásával rendezett meg a közgyűjtemény. A Ház és ember a Völgységben című kiállítás a völgységi emberek életmódját igyekszik megjeleníteni enteriőrökön keresztül. Puskás Imre, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára a kiállítás megnyitóján hangsúlyozta: a kormány fontosnak tartja, hogy a magyarság legszebb, legtanulságosabb elemeit a múzeumok bemutassák, ezért a Kubinyi-program keretében több mint 500 millió forintot fordít a múzeumi tárlatok megújítására. Emlékeztetett arra, hogy a bonyhádi intézményben az előző állandó kiállítást 1987-ben rendezték, és „bár a múlt nem változik”, az igények igen, az interaktív eszközök érdekesebbé és informatívabbá teszik a tárlatot. Emellett új, például a 2015 őszén feltárt bonyhádi gótikus templom kutatási eredményeit is bemutathatja a múzeum – jegyezte meg.

A Ház és ember a Völgységben című kiállítás a völgységi emberek életmódját igyekszik megjeleníteni enteriőrökön keresztül – mondta Szőts Zoltán, a múzeum igazgatója. Az intézmény tíz teremben több mint ezer tárgy, fotó, makett segítségével ad ízelítőt a Völgység történetéből az 1200-as évektől a 20. századig életmód-, ipar- és technikatörténeti, néprajzi összeállításokon keresztül. A székelyek, felvidéki magyarok és a németség hagyományai mellett felidézik az Apponyiak, a zománcipar, a kovácsműhelyek világát és többek között az 1950-es évek tárgyi kultúráját. Az 1956-ról szóló tárlóban látható a forradalom bonyhádi hősének, Szakács Jenő 16 éves vájártanulónak az átlőtt személyi igazolványa, amely haláláról tanúskodik.

volgyseg2

Az új tárlat látogatói 3D-s filmeken ismerhetik meg a Völgység középkori várainak – a mecseknádasdi Réka-várnak, a Máré-várnak és Szászvárnak – a rekonstrukcióit. A bonyhádi gótikus templomot makett, a templom szentélyét nagy méretű molinó mutatja be, és készül egy makett a lengyeli Apponyi-kastélyról, illetve a jellegzetes német fachwerk házakról is. A június közepéig ingyen látogatható kiállítás befogadását infoterminál, 3D-s rekonstrukciók segítik, később gömbpanoráma is készül a kiállítás tereiről – mondta az intézményvezető.

Forrás: MTI

Fotó: volgysegimuzeum.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu