Művészetről mindenkinek – itthon is megjelenik a Flash Art

281

A kortárs magyar képzőművészet nemzetközi megismertetését tűzte ki célul a világ 80 országában megjelenő Flash Art kortárs művészeti magazin hétfőn debütáló hazai kiadása.

A magyar Flash Art kéthavonta 3000 példányban, 100 oldalon megjelenő kortárs művészeti magazin, kiadója a Műcsarnok, főszerkesztője Rieder Gábor lesz  – mondta el a lap pénteki budapesti sajtóbemutatóján Gulyás Gábor. A Műcsarnok igazgatója a Flash Art Magyarország elindításának okairól szólva elmondta: a hazai művészeti lapok olvasottsága sajnos elmarad az irodalmi, színházi folyóiratokétól is, pedig a potenciális olvasótábor meglenne. Mint hangsúlyozta: céljuk az, hogy az új folyóirat ne csak egy szűk körhöz szóljon, úgy tudjon kortárs képzőművészetről beszélni, hogy az egy nem szakmabeli értelmiségi számára is érthető és élvezhető legyen.

Gulyás Gábor szerint a cél az, hogy az új folyóirat ne csak egy szűk körhöz szóljon:
úgy tudjon kortárs képzőművészetről beszélni, hogy az egy nem szakmabeli értelmiségi
számára is érthető és élvezhető legyen.

Fotó: Tóth Tibor

Gulyás Gábor a vállalkozás anyagi hátteréről szólva közölte: a magyar kiadás elindítására a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretéből 20 millió forintot kaptak és nem tervezik, hogy a következő időszakban pályázzanak az NKA Folyóirat-kiadási kollégiumánál. A Műcsarnok kiadója lesz a Flash Artnak, de „nem nyomja azt agyon”: az intézmény valós súlyának megfelelően fog szerepelni a lapban, amire a főszerkesztő személye is biztosíték – utalt Rieder Gáborra a kortárs kiállítóhely vezetője.

A Flash Art 2008 január-februári címlapja

Forrás: flashartonline.com

Nicola Trezzi, a Flash Art nemzetközi anyalapjának amerikai szerkesztője felidézte: a magazint 1967-ben alapította Rómában Giancarlo Politi, majd 1979-ben a Flash Art Italia mellett elindult a nemzetközi kiadás is. A Flash Art a közép-európai régióban 2003 óta van jelen a közös cseh és szlovák kiadással és a laphálózat vezetői sokat várnak a magyar megjelenéstől – jegyezte meg.

Mivel a tartalom közel harmadát az aktuális nemzetközi kiadás legérdekesebb cikkeinek magyar fordításai adják majd, a hazai közönség befolyásos kurátorok és kritikusok írásaiból értesülhet a legfrissebb trendekről és ismerkedhet meg a nemzetközi sztárművészekkel – hangzott el a sajtótájékoztatón. Az újság nagyobbik, magyar vonatkozású részében – a megfogalmazott küldetés szerint – új tehetségeket mutatnak be és a művészek új hullámát karolják fel. A hírek rovatban tájékozódhat majd az olvasó – rövid interjúkon keresztül – a hazai képzőművészeti élet sikereiről és újdonságairól. A magazin gerincét képező művészportrék a szerkesztők szándéka szerint testközelbe hoznak fiatal és idősebb alkotókat, a riportok pedig izgalmas művészeti helyszínekről tudósítanak. A magazin szorosan együttműködik majd a vezető hazai kereskedelmi galériákkal és a kortárs művészeti intézményekkel.

A Flash Art 2004 május-júniusi címlapja

Forrás: flashartonline.com

Elhangzott az is, hogy a Flash Art célja idővel önfenntartóvá válni, amelyet a művészeik nemzetközi megismertetésében érdekelt galériák hirdetései tehetnek lehetővé. A pénzügyi válság idején a hazai műkereskedelem létérdeke, hogy betörjön a nagyságrendekkel magasabb árakkal dolgozó nemzetközi piacra és ebben a Flash Art sokat segíthet – emlékeztetett.

Az első szám címlapján a Berlinben élő fiatal fotós, Magyar Ádám különleges technikával készült nagyvárosi képfolyama látható. A Flash Art egyik művészportréja Magyar speciális fényképészeti munkásságával foglalkozik, a másik a hazai konceptuális színtér egyéni hangú képviselőivel, a Borsos Lőrinc brand néven alkotó duóval, a harmadik pedig a kis gesztusok nagy tudósával, Várnai Gyulával. A magyar Flash Art csapata meglátogatta a Budapesttől alig hatszáz kilométerre található sztárfestőkeltetőt, a kolozsvári Ecsetgyárat is, hogy utánajárjon az elmúlt egy-két év nagy nemzetközi szenzációjának, a Kolozsvári Iskolának. Megszólaltatják – többek között – az amerikai kiadás szerkesztőjét, Nicola Trezzit, valamint a zajos nemzetközi sikereket elérő Maurer Dórát és Csörgő Attilát. Az anyalapnak köszönhetően nemzetközi szupersztárokról is közölnek első kézből kapott elemzést, például a moszkvai konceptualisták legendás veteránjáról, Ilja Kabakovról vagy az európai festészet mindentudó professzoráról, Gerhard Richterről.

mno.hu  – Grund

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu