A női fürdőruhatrendek évszázadai 2.rész

288

Idén júliusban volt 66 éve, hogy a bikini először sokkolta a világot és - bármennyire is protestált szinte egy emberként az amerikai női társadalom - rövidesen meghódította az európai tengerpartokat és strandokat.

Az aktuális fürdőruhatrend a női szerepek változására is reflektált a történelem során, kezdve az ókortól a viktoriánus kor bigott, írott és íratlan szabályain keresztül a szexuális forradalomig.

Az átmenet évei

A harmincas években jelentek meg először azok a fürdőruhák, amelyek már valóban fürdőruháknak néztek ki. Megváltozott az anyag (latex), a hossza pedig mindenhol megrövidült: teljesen szabadon hagyta a karokat, nem beszélve a lábakról. A negyvenes években a férfiak legnagyobb örömére végre megjelentek a kétrészes női fürdőruhák, de ezek még csak a bikini távoli rokonainak számítottak: olyanok voltak, mintha a jól ismert egyrészes dresszeket „vágták” volna ketté a has tájékán.

1946: a bikini születése

Louis Réard francia autómérnök a második világháború alatt kénytelen volt átvenni a családi csipkeverő üzemet és unalmában ötlötte ki a kétrészes fürdőruhát, amelynek bemutatását egyetlen korabeli manöken sem vállalta. Az eseményre végül 1946. július 5-én a híres párizsi Deligny uszodahajón került sor. A párizsi újságok ezalatt a Mikronéziában található Marshall-szigetcsoporthoz tartozó Bikinin végrehajtott amerikai atombomba kísérletről cikkeztek. A leleményes feltaláló azt remélte, hogy ha a szigetről nevezi el a merész ruhadarabot, hatvan évvel később már csak az ő anatómiai-bomba kísérletére fog emlékezni a világ.

A bikini 1946-ban megrengette a világot. Annál az egyszerű, de nem kevés botrányt kiváltó ténynél fogva, hogy „feltárta” az évszázadokig rejtegetett köldököt. A bikini azonnal meghódította az európai partokat és a férfiak szívét, Amerika azonban sokáig makacsul tartotta magát; az ötvenes években újabb tabuk dőltek, a kulturális forradalom pedig az ellenkező irányba lépett…

A bikini világkörüli útjára indul

A korábbi években tapasztalt felháborodásból szinte semmi sem maradt a hatvanas évtizedekre. A felső rész a mell egészét lefedte, s az alsó rész is szigorú szabályokat követett. A hatvanas években megindult az „olvadás”, igaz, ekkor csak az anyag terén következett be változás. A spandex térnyerésével a fürdőruhák fényesebbek lettek és szárazabbak maradtak, de a „lényeg” ezúttal is láthatatlan maradt. A következő dekád hozta el az oldalt megkötős bikinit, ahonnan csak egy ugrás volt a kilencvenes évek, amikor a népszerű amerikai sorozat, a Baywatch hölgytagjain látható, az alsó rész kevéssé anyaggazdag változata terjedt el.

mult-kor.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu