Átadták a Derkovits-ösztöndíjakat

536

Huszonhat fiatal képzőművész vehette át a Derkovits Gyula-ösztöndíjat március 4-én a budapesti Műcsarnokban, ahol Derkó 2017 címmel kiállítás is nyílt a díjazottak munkáiból.

Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója elmondta: a zsűri 130 pályázó közül választotta ki azt a 26 művészt, akik közül kilencen először nyerték el a havi 100 ezer forintos ösztöndíjat.

_D0A0063_Copy

Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár kiemelte: 62. alkalommal adják át a Derkovits Gyula festő és grafikusról elnevezett képzőművészeti ösztöndíjakat és nyitják meg az alkotók beszámoló kiállítását, amelynek az idén is a Műcsarnok ad otthont március 26-ig.

Hozzátette: hagyományosan ez alkalommal nyújtják át a műkritikusok és a művészettörténészek számára kiírt 2017. évi Kállai Ernő-ösztöndíjakat is.

_D0A0228_Copy

Krucsainé Herter Anikó kiemelte: a Derkovits-ösztöndíj a legnagyobb múlttal rendelkezik a magyarországi állami alkotóművészeti ösztöndíjak közül. A pályázók száma is mutatja, hogy folyamatosan nagy érdeklődés övezi nemcsak az ösztöndíjak odaítélését, hanem a beszámoló kiállításokat is. Az esemény az elmúlt években nagyszabású, reprezentatív tárlattá vált, folyamatosan fejlődött – mondta, hozzátéve: az idén nem csupán az első és a másodéves ösztöndíjasok munkáiból nyílik kiállítás, hanem az újonnan ösztöndíjat nyertek is bemutatkozhatnak.

„A most kiállított művek érzékenyen reflektálnak nemcsak a művészeti problémákra, hanem közelmúltunk és korunk aktuális kérdéseire, miközben megőrzik az alkotói autonómiát, egyúttal felmutatják a kortárs művészet műfaji sokszínűségét” – fogalmazott a helyettes államtitkár.

Mint mondta: az ösztöndíj célja, hogy segítse a tehetséges alkotóművészek pályakezdését, művészi fejlődését és összetett támogatási rendszerrel kedvező feltételeket teremtsen a formanyelvében és tartalmában korszerű, színvonalas művek létrehozásához.

_D0A0274_Copy

A Derkovits-ösztöndíjra 35 évesnél fiatalabb képzőművészek pályázhatnak. Az ösztöndíjat egyszerre 26 művész kaphatja meg egy évre, egy pályázó legfeljebb három éven át részesülhet ösztöndíjban.

A pályázók műveit az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felkért független szakmai zsűri bírálja el. A pályáztatás és a pályázatkezelés feladataival a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-t bízta meg a minisztérium.

Derkovits-ösztöndíjban Békési Ervin, Blazsek András, Bögös Loránd, Donka Péter, Fabricius Anna, Fátyol Viola, Gallov Péter, Gombos Andrea, Gwizdala Dáriusz, Horváth Csaba Árpád, Kaliczka Patrícia, Keresztesi Botond, Kiss Dániel, Kocsi Olga Piroska, Kristóf Gábor, Kútvölgyi-Szabó Áron, Lőrinc Lilla, Molnár Zsolt, Murányi Mózes Márton, Nagy Csilla, Sallay Dániel, Szabó Ottó, Szalay Péter, Szécsényi-Nagy Loránd, Tóth Balázs Máté és Veres Balázs részesült 2017-ben.

A Kállai-ösztöndíjat Szőnyeg-Szegvári Eszter, Kutasy Mercédesz, Csanádi-Bognár Szilvia, Paksi Endre Lehel, Sirbik Attila, Véri Dániel és Virág Ágnes nyerte el.

A Derkovits- és a Kállai-ösztöndíjasok okleveleit Krucsainé Herter Anikó és dr. Hóvári János, a MANK főigazgatója adta át.

Fotó: Csákvári Zsigmond

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu