A Képzőművészet Ünnepe

489

A rendezvénysorozat keretében számos új kiállítás várja az érdeklődőket.

A Képzőművészet Ünnepe Szolnokon címmel programsorozatra várják az érdeklődőket a Magyar Festészet Napja alkalmából októberben a Tisza-parti városban – közölte a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője, Verebes György. A rendezvénysorozat keretében számos új kiállítás várja az érdeklődőket, akik idén „a festészet fáját” is megépíthetik.

Verebes György tájékoztatása szerint a Képzőművészet Ünnepe a Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál társrendezvénye is egyben. Elmondta: a programok október 12-én délután kezdődnek a szolnoki Liget úti Lakásgalériában, ahol Nagy Katalin Matild grafikusművész és Nagy Dénes festőművész megnyitja közös műtermének kapuit. A művészházaspárról Révi Norbert szobrászművész beszél otthonukban. Több kiállításra, eseményre is várják az érdeklődőket október 14-én, szombaton. A Szolnoki Galéria előtt a Magiszter Fényes Adolf Művészeti Szakgimnáziuma és Alapfokú Művészeti Iskolája képzőművészeti- és drámatagozatos diákjai interaktív installációja lesz látható.

A fiatalok Kosztolányi Dezső Mostan színes tintákról álmodom című versének sorait idézik különböző helyszíneken és formákban. A több mint ötven diák mintegy három méter magas oszlopot épít majd uszadékfákból, amelyet a vers sorait tartalmazó színes papírokkal fonnak körbe. Az oszlopra erősített keresztágakra függesztenek előre gyártott, különböző méretű színes napkorongokat, amelyekre az arra járó művészek, kiállítók, járókelők és diákok felfesthetik gondolataikat, érzelmeiket, rögzíthetik névjegyüket. Ezáltal közösen építhetik meg „a festészet fáját” – közölte Verebes György.

A szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban Építész kirakat címmel lesz látható kiállítás a debreceni építészképzés szolnoki tematikus évének munkáiból. A Szolnoki Művésztelep – KERT Galériában Kósa János Munkácsy-díjas festőművész mutatja majd be munkáit. Ezt követően a szolnoki Szoboszlai Galériában Baranyó Sándor festőművész kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. Két helyszínen, a Szolnoki Galériában és az Aba-Novák Agóra Galériában lesz látható október 14-én a csaknem száznyolcvan tagú Szol­noki Képzőmű­vé­szeti Tár­sa­ság éves sereg­szem­léje Limes – A Szolnoki Képzőművészeti Társaság kiállítása 2017 címmel, amely a Magyar Festészet Napja egyetlen vidéki kiemelt programja, a Nemzetközi Tudományos Filmfesztivál társrendezvénye.

A Szolnoki Galériában kezdődő nyitó ünnepségen és díjátadó gálán az egybegyűlteket Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere, Pogány Gábor Benő szobrászművész, a Szolnoki Művészeti Egyesület elnöke és Verebes György, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője, a Szolnoki Képzőművészeti Társaság alapítója köszönti. A gálán nyolc díjat adnak át, köztük a város által támogatott életműdíjat és a Magyar Művészeti Akadémia díját is. Az Aba-Novák Agóra Galériában lesz látható a IV. Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium kiállítása. A szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézményben nyílik október 26-án Firkák címmel Kerényi János Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész kiállítása.

Forrás: MTI

Fotó: pixabay.com

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu