×

Hibaüzenet

Warning: file_get_contents(https://hu.wikipedia.org/wiki/július_ 7.): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 400 Bad Request cultissimo_daily_events_callback() függvényben (/var/www/clients/client1/web2/web/sites/all/modules/custom/cultissimo_daily_events/cultissimo_daily_events.module 52 sor).

Tiltott kastélyok – Marosújvári Telekiek

2020 január 10.

Tipikus erdélyi magyar kastélysors ez is…

„A só adott a városnak megélhetést, és most a só fosztja meg attól” – járta a mondás a marosújváriak között, amikor 2010-ben beomlott a település központja alatt a sóbánya, elnyelve egy szupermarketet és csaknem az ortodox templomot is. Bár a katasztrófában senki nem veszett oda, Marosújvár néhány hónap alatt kísértetvárossá változott: megrettent lakói elvándoroltak, az üzemek bezártak, a kórház megszűnt, és most is műszerek pásztázzák a mélységet, miközben a polgármester szerint semmi ok az aggodalomra.

Ebben az egykor virágzó bányavároskában áll a Telekiek magára hagyott kastélya, amely számos konfliktus, magyar–magyar belharc és tragikus történet gócpontja – napjainkban is. Az utolsó „várúr”, gróf Teleki Ádám megjárta a kommunista Románia börtöneit, meghurcolták a Márton Áron-perben, és még holtában sem nyugodhatott, amikor kisajátította kolozsvári sírhelyét a görögkeleti egyház.

A Ceaușescu-rezsim bukása után a marosújváriaknak az volt az érdekük, hogy továbbra is az egykori angolparkban felparcellázott területen lakjanak, de az már nem, hogy a kastélyt fenntartsák. A téeszirodák ki-, a hajléktalanok meg beköltöztek, ami siettette a pusztulást. Aztán egy román családi vállalkozás karácsonyfadíszeket gyártott itt egy évtizedig. Majd csődbe ment, ők is kiköltöztek, végül a Teleki család megkezdte az ingatlan visszaigénylését, amelyet valójában gróf Teleki Ádám feleségének, az egykor ünnepelt színésznőnek, Krémer Mancinak a családja kezdeményezett. Ez a harc tart még ma is, mi több, olykor párhuzamosan, olykor egymást metszve fut.

Hogy visszakerül-e magyar kézbe a tulajdon, ettől függhet a kastély megmaradása. Ám a román városvezetés és a park lakói ebben igencsak ellenérdekeltek. Azaz tipikus erdélyi magyar kastélysors ez is…

 

Az NMHH Médiatanács támogatásával.

Margittai Gábor - Major Anna - www.magyarnemzet.hu

Feltöltő: Flag
Még nincs értékelve