Történelmi látogatás a Kinizsi várba

540

A hosszú hétvége kiváló lehetőség arra, hogy természetjárással összekapcsoljuk az 1848–49-es megemlékezést, felidézzük azon hősöket, ikonikus személyeket, akiknek tettei mai is említésre méltóak.

A Balaton-felvidéken található nagyvázsonyi Kinizsi várban felidézhetjük Mátyás király Fekete seregét, bejárhatjuk a vizes árkot és mesélhetünk a legerősebb, verhetetlen magyarról, Kinizsi Pálról.

tortenelmunknagyjai_szoborkep

A vár a kisgyerekes családok egyik legkedveltebb kiránduló helye, évente több tízezren zarándokolnak el a festő panorámával rendelkező várba. A múltban való időutazást a Történelmünk nagyjai című kiállítás teszi még élvezetesebbé, ahol királyaink, hadvezéreink és híres magyarokról tanulhatunk, elmélkedhetünk.

A vár kápolnájában látható a neves keszthelyi szobrászművész, Túri Török Tibor 33 híres magyart megformázó és bemutató alkotása. A kiállítás igazi időutazás, mely a honfoglalástól napjainkig rövid életrajzzal és a történelmi események felsorolásával bemutatja többek között Árpád fejedelem, István király, Széchényi, Petőfi, Kossuth alakját, kiemelkedő tetteit. Tisztelgés a „nagyok” előtt, gyökereink, múltunk megismertetése a fiatalokkal, szerethető környezetben, ez a missziónk – fogalmaz Mekler Norbert, várkapitány. „Ennek érdekében idén is több fesztivált szervezünk, április végén a Csirke-csülök Fesztivált, míg nyáron a Kinizsi Napokat.”

A látogatók számára számtalan érdekes program kínálkozik a várban és környékén; megmászhatják a vártornyot, ellátogathatnak a vártömlöcbe és a Pálos romokhoz is.

A Kinizsi vár a március 15-i hosszú hétvége minden napján nyitva tart.

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu