Máris az év legjelentősebb kiállításának tartják

183

Argentínában nyílttárlat a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből.

A Buenos Aires-i Museo Nacional de Bellas Artes (MNBA) kiállítótereiben látható a Szépművészeti Múzeum gyűjteményének 58 darabja. A Mesterművek a reneszánsztól a romantikáig (Obras maestras del Renacimiento al Romanticismo) című tárlaton az európai képzőművészet XV–XIX. századi mesterei és több magyar művész festményei és szobrai láthatók, többek között Leonardo da Vinci, id. Lucas Cranach, Guido Reni, Rubens, El Greco, Goya művei mellett Bogdány Jakab, Mányoki Ádám és Markó Károly munkáit is megismerheti az argentin közönség.

A Szépművészeti Múzeum épülete átfogó felújításon esik át, ez tette lehetővé, hogy gyűjteményének főműveiből Milánóban, Párizsban és Madridban is kiállítás nyílhatott, majd utolsó és egyetlen Európán kívüli állomásként az argentin fővárosban is bemutassák a tárlatot. A Szépművészeti Múzeumnak ez az első dél-amerikai bemutatkozása, ráadásul abban a városban, amely a régió legnagyobb magyar közösségének ad otthont.

A Buenos Aires-i múzeum rekordlátogatottságra számít, ugyanis a tárlat méltán váltja ki a nagyközönség és a szakma érdeklődését is, hiszen a művészettörténet olyan nagymestereinek munkáival találkozhatnak, akikről eddig csupán olvashattak. Szinte valamennyi jelentős argentin lap beszámolt a napokban nyílt kiállításról, és többen már most az év legjelentősebb tárlatának tartják a Budapestről érkezett gyűjteményt.

– Ez a Magyarországról érkezett tárlat segít felemelkedni az MNBA-nak a világ nagy múzeumai közé – mondta a kiállítás megnyitóján Alejandro Pablo Avelluto argentin kulturális miniszter, aki az MTI tudósítása szerint felidézte, hogy a Buenos Aires-i intézmény az 1896-os megalapítása óta jelentős részben adományokból, felajánlásokból tudott gyarapodni, és a gyűjtemény hiányosságait a most nyílt budapesti kiállítás kiválóan pótolja.

A július 29-ig Argentínában látogatható műalkotásokat a magyar és argentin szakemberek közösen választották ki, a tárlat pedig hat egységben mutatja be az európai és magyar képzőművészet XV–XIX. századi történetét: az északi és az olasz reneszánsz, majd az olasz, a németalföldi és a spanyol barokk szekciók mellett a korabeli magyar festők munkáit ismertetik meg az argentin közönséggel.

www.magyaridok.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu