Magyar kiállítást vittek Párizsba

257

A párizsi Musée du Luxembourgban nyílik kiállítás március 8-án a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményének nyolcvanöt remekművéből, többek között Dürer, Veronese, El Greco, Tiepolo, Cézanne, Rippl-Rónai és Vaszary munkáiból.

„A Szépművészeti Múzeum jelenleg zajló felújítása alkalmat teremt arra, hogy az intézmény gazdag gyűjteménye Nyugat-Európa nagy múzeumaiban is bemutatkozhasson, Milánóban például egy hónapja zárt egy nagyszabású válogatás a budapesti intézmény csúcsműveiből” – idézte fel Párizsban a Remekművek Budapestről – Dürer, Greco, Tiepolo, Manet, Rippl-Rónai című tárlat hétfői sajtóbejárásán a Szépművészeti Múzeum. Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója. Baán László hangsúlyozta, hogy ezúttal egy francia közönségre „hangszerelt” válogatás érkezett a Musée du Luxembourgba.

Laurent Salomé, a kiállítás főkurátora megerősítette, hogy a válogatás a magyar és francia szakemberek közös munkája volt, melynek során arra törekedtek, hogy a párizsi látogatók számára is érdekesen adják vissza a gyűjtemény egyediségét. Nem egyszerűen a főművek felsorakoztatása volt a cél, hanem a különböző európai műhelyek és stílusok egymásra hatásának felvillantása.

Cécile Maisonneuve társkurátor hozzátette, a tárlat a késő középkor művészetétől indul, egy olyan korból, mikor Luxemburgi Zsigmondtól Mátyásig a magyar művészet első virágkorát élte.

„Nem tudtunk ellenállni a csábításnak, hogy a három legnagyobb német reneszánsz mester képeit egy teremben helyezzük el” – vallották be a kurátorok a német reneszánsz szekcióról, amelyben a látogató egymás mellett láthatja többek között Dürer Férfiportéját, Cranach Saloméját és Altdorfer Keresztrefeszítését.

Elsősorban az észak-olasz mesterekre koncentrál a Cinquecento terme, ahol a Leonardónak tulajdonított lovas szobor mellett Tintoretto, Boltraffio és Bassano vásznai néznek a közönségre. Az érett reneszánsz korát a vallásos festészeten keresztül közelítik meg a kurátorok, akik – egymás mellé helyezve El Greco és Veronese festményeit – stiláris hasonlóságokat éppúgy felmutatnak, mint tematikai párhuzamokat, például Ribera és Blanchard Szent Jeromos képei között. A kurátoroknak a válogatás során szabad bejárásuk volt a Szépművészeti mindegyik gyűjteményébe, így grafikák is bekerültek: a holland aranykor gazdag anyagába például a legnagyobb mester, Rembrandt egyik rajza.

Korszakokon és stílusokon átívelve vizsgálja az emberi arc ábrázolásának lehetőségeit a Karakterek terme, ahol mások mellett Rubens egy fejtanulmánya, Mányoki Önarcképe vagy Goya és Manet nőalakjai lépnek párbeszédbe, de egymás mellé kerültek Messerschmidt karakterszobrai és Munkácsy Ásító inasa is.

Az „új festészet” impozáns gazdagságú anyaga jól megmutatja, hogy a 19. század végére a magyar művészet beérte Nyugat-Európát – mondta el Cécile Maisonneuve. Mindezt a párizsi közönség számára a Monet, Cézanne, Seurat és Gauguin képei mellé helyezett Munkácsy-, Ferenczy- és Szinyei Merse-vásznak bizonyítják. A látogatótól szimbolista és modernista képekkel búcsúzik a tárlat, Rodin, Stuck, Kokoschka és Schiele munkái mellett a magyar festészet olyan csúcsműveivel, mint Vaszary Aranykora és Rippl-Rónai Kalitkás nője.

A július 10-ig látogatható kiállításhoz a Musée du Luxembourg számos magyar vonatkozású kísérőprogramot is szervez.

Forrás: MTI

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu