Összművészet a ZsiMü-n!

450

Több mint 24 eseményen csaknem 300 művész lép fel az idei Zsidó Művészeti Napokon (ZsiMü), mely május 28-án startol.

 Az ország kiemelkedő összművészeti eseménysorozatán olyan kiváló művészeket láthatunk, mint Ónodi Eszter, Szulák Andrea, a Hot Jazz Band, a Budapest Jazz Orchestra, Dés László, Mácsai Pál, Kern András, Horgas Eszter és László Boldizsár.

A ZsiMü célkitűzése fiatalnak maradni, új tehetségeket felkutatni, és minél többet meríteni a zsidó és izraeli kultúra kifogyhatatlan tárházából. E gondolat mentén majd mindegyik művészeti ág képviselteti magát a ZsiMü ideje alatt, kiváló és népszerű alkotók tolmácsolásában.

band-691224_960_720
Fotó: pixabay.com

Klasszikus zene

Különleges koncertdrámát láthatnak a nézők a május 28-ai nyitónapon, mely a theresienstadti koncentrációs tábor rabjainak állít emléket. A rabok, embertelen körülmények közt, méltóságuktól megfosztva is elhatározták: előadják a táborban Giuseppe Verdi nagyszabású Rekviemjét. Amit nem mondhatunk el szóban, elmondjuk zenében. Ez volt a célja a náciknak 16 alkalommal bemutatott előadásnak, az Ellenálló Requiemnek 1944-ben. A mostani Defiant Requiem – Verdi Terezinben című nagyszabású előadásnak a Vígszinház ad otthont. Az Állami Operaház Zenekarát Murry Sidlin, a Defiant Requiem Alapitvány elnöke, a mű megálmodója vezényli. A közreműködők között megtaláljuk Ádám Zsuzsannát, Szántó Andreát, Boncsér Gergelyt, Kovács Istvánt, a Magyar Állami Operaház 72 fős Énekkarát. Az énekesek mellett prózai színészek, Béres Ilona és Bálint András is részt vesznek a produkcióban.

A MOMkult kupolatermében május 29-én Emilio Aversano, az elmúlt 15 év egyik legkeresettebb olasz zongoraművésze ad koncertet Korcsolán Orsolya hegedűművész közreműködésével. Műsorát Ernest Bloch magával ragadó, zsidó liturgikus dallamokat feldolgozó Baal Shem szvitje köré építi fel. A hangversenyen megannyi költői szépségű hangulat elevenedik meg Scarlatti F-dúr szonettjétől, Beethoven Vihar szonátáján át Schubert, Chopin és Mendelssohn kompozícióin keresztül egészen Alberto Fano és Leonard Bernstein világáig. A Budapest Music Centerben május 31-én Hegedűs D. Géza közreműködésével hallható az Auer Trió estje, amelyen felcsendülnek Schumann és Mendelssohn művei.

Emilio_Aversano
Emilio Aversano

Berle Sanford Rosenberg életműkoncertje június 10-én lesz hallható a Frankel Leó zsinagógában. A belcanto Mester és Tanítványai előadáson a mester mellett fellép Molnár Levente, Mester Viktória, László Boldizsár, Nánási Helga, Eva Helde (Svédország), Hábetler András, Sövegjártó Áron, Boris Martinovich (Horvátország), Gulyásik Attila és Demi Laslo Demeter. Egyszeri és megismételhetetlen élményben lesz része a közönségnek a koncert során!

Swing – Jazz – Klezmer

Fennállásának 20 éves évfordulóját ünnepli május 29-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Sabbathsong Klezmer Band. Az est sztárvendége Jávori Ferenc és közremüködik a Kinneret kórus. Ugyanezen a napon a legendás duó, Gátos Iván és Sárik Péter adnak koncertet a Budapest Jazz Clubban. A koncerten a klasszikus zongora mellett számos legendás billentyűs hangszert is megszólaltatnak, így például egy Hammond orgonát is. A koncert programjában néhány, mára már ikonikus zenemű mellett több saját szerzemény és improvizáció is szerepel. A rendhagyó esten képek, bejátszások, és magukról mondott gondolatok segítségével a közönség közelebbről is megismerheti napjaink két kiváló muzsikusát.

Az érdeklődők május 31-én különleges koncerten vehetnek részt, hiszen Dés András, a hazai jazzélet egyik legkísérletezőbb zenésze, Grzegorz Karnas lengyel jazzénekes és Alan Wykpisz, a lengyel jazzélet fiatal bőgős titánja mutatkoznak be a Colombus Hajón. Kováts Kriszta Álomfejtés című zenés freudizmusát június 2-án láthatják a nézők a Hatszín Teátrumban. A színész-énekesnő vendége Farkas Gábor Gábriel lesz. A zenét Szirtes Edina Mókus szerezte, a verseket Fábri Péter írta. Másnap, június 3-án a Cotton Club Singers négy év kihagyás után ismét együtt zenél a MOMkultban. Az egy délutáni és egy esti koncerten is hallható Páratlan! című előadáson Szűcs Gabi, Kozma Orsi, Fehér Gábor és László Boldizsár mellett Zsédenyi Adrienn is színpadra lép.

Hot_Jazz_Band
Hot Jazz Band
Fotó: Zsidó Művészeti Napok Facebook-oldala

Műfajokon átívelő amerikai utazásra hívja közönségét a Hot Jazz Band és vendégeik: Ónodi Eszter, Szűcs Gabi és Behumi Dóri. A húszas-harmincas évek nagy jazz forradalma annak idején Magyarországot is elérte – és ebben hatalmas részt vállaltak a zsidó szerzők: Eisemann Mihály, Horváth Jenő, Ábrahám Pál, Polgár Tibor, Zerkovitz Béla és a többiek. Ebből kapunk ízelítőt a Tiszta Amerika című koncerten június 4-én, a MOMkultban. Másnap, június 5-én olyan témát mutatnak be új megvilágításban a MOMkult színháztermében, amely sokak kedvence. A Csillag született – Elvis Aaron Presley élete és dalai koncerten a királyt új oldaláról ismerhetik meg a nézők. Kevesen tudják, hogy édesanyja révén Elvis egészen szoros kapcsolatban állt a zsidó kultúrával. Noha slágereiben kevésbé érhető tetten ez a kulturális hatás, mégis érdemes ezzel a füllel is meghallgatni egyik-másik dalát. Ebben segít Gájer Bálint, Ivan (Ivan & the Parazol) és Nógrádi Gergely kántor-operaénekes. Az estnek különleges sokszínűséget kölcsönöz a Mongooz and the Magnet zenekar egyedi zenei blokkja is. A koncert nagyzenekari kíséretét a 17 tagú Budapest Jazz Orchestra biztositja. Az est hölgy vendége Biró Eszter.

Horgas Eszter és Falusi Mariann a mára már klasszikusnak számító Simon and Garfunkel dalait adják elő június 6-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A ’60-as évek két amerikai énekesének dalai méltán lettek sorra Grammy-díjasok. Olyan igényes popszámokat írtak, amelyek a ma emberét is megszólítják és lehetőséget adnak arra, hogy egy izgalmas, mesés estét állítsanak össze belőlük a művészek. A jól ismert dalok a zene és a képi világ segítségével virtuóz estté állnak össze.

zsimu1
A képen Esterházy Péter és Dés László
Fotó: Zsidó Művészeti Napok Facebook-oldala

Egy este Esterházy Péterrel című előadásán Dés László mesél az íróval való legendás baráti viszonyáról június 7-én az Óbudai Társaskörben. Ugyanezen a napon Woody and the Swing címmel a Kozma Orsi Quartet és vendégük, Kern András repíti vissza a közönséget Woody Allan New Yorkjába, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Szulák Andrea és a Budapest Ragtime Band június 9-én ad közös koncertet a Budapest Jazz Cluban. Antonio Carlos Jobim, Rodgers és Hart, Gershwin fivérek és Irving Berlin… – hogy csak néhányat említsünk a világhírű szerzők közül, akiket megidéznek az esten. Valódi zenei csemege várja az énekesnő és a jazz rajongóit. A zsidó kultúra legismertebb dalaiból válogatott a Jazzical Trio, és a rájuk jellemző egyéni és izgalmas hangzásban adják elő ezeket június 10-én. Az est névadó dala a Jerusalem of Golden. A klasszikus zene, a jazz, és a zsidó zene fúziója lesz tetten érhető koncertjükön, a Budapest Jazz Clubban.

Tárlat

Ofra Hazát a Kelet Madonnájának is nevezik rajongói. Az énekesnő alakja köré két programot is szervezett a ZsiMü: május 27-én az Izraeli Kulturális Központ ad otthont a róla szóló, GALBI című kiállításnak, amely az énekesnő egyik legnagyobb slágere után kapta a címét. A tárlat megkísérli teljes egészében bemutatni Ofra Haza karrierjét és azt a folyamatot, ahogy hihetetlenül népszerű zeneszámain keresztül az izraeli kulturális örökség részévé vált.

Chof-hajam-Tengerpart
„Chof hajam”: Tengerpart (Tel-aviv, 2016)
Fotó: zsidomuveszetinapok.hu

Izrael 70 címmel Vajda Tamás fotókiállítását tekinthetők meg az érdeklődők május 28-ától, a Mazel Tovban. A kiállítás fotói Izrael hétköznapjait mutatják be több szemszögből. Rubint Ábrahám Péter Hullámvasút című önéletrajzi gyűjteményéből május 31-én nyílik kiállítás az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A megnyitón beszédet mond Bánó András. A kiállítás egyben könyvbemutató is lesz!

Színház

Gryllus Dorka és Kálid Artúr játsszák a Gólem Színház legújabb bemutatóját, Anat Gov Jaj Istenem! című darabját május 31-én láthatják a nézők a Hatszín Teátrumban. Az Ofra Hazáról szóló második program egy színházi előadás lesz Náray Erika és Klem Viktor előadásában, melyből megismerhetjük az énekesnő életét és hallhatjuk méltán híres slágereit is. A Hatszín Teátrum színpadán június 2-án látható majd az Ofra Haza – a Kelet Madonnája című produkció. Szintén a Hatszín Teátrumban látható június 5-én a nőNyugat című előadás Bíró Kriszta, Für Anikó, Hámori Gabi, Kerekes Viktória, Lázár Kati szereplésével. Az előadás nem hangos irodalomtörténet és nem kíván megkésett elégtételt nyújtani a nagy férfiak árnyékában élő és író nőknek. Legalábbis nem úgy.

zsimu2
Alföldi Róbert
Fotó: Zsidó Művészeti Napok Facebook-oldala

Tánc, beszélgető és felolvasó estek

Nesama címmel emberi életerőnk, vágyaink, ösztönös igényeink körüli utazásra hív május 27-én a DART kortárs táncegyüttes a Bethlen Téri Színházba!

Zoltán Gábor Orgia című művéből olvas fel május 30-án Alföldi Róbert Csáki Judit szerkesztésében a MOMkult színháztermében. Az esten közreműködik Lukács Miklós csemballóművész. Mácsai Pál színművész lesz Veiszer Alinda beszélgetőtársa a Mazel Tovban, június 4-én, június 9-én pedig Kalmár Tibor Jiddische Mamák című könyvbemutatóján vehetnek részt az érdeklődők, a Budapest Jazz Clubban. A könyvbemutató akár színházi előadásnak is beillik a felvonultatott sztárgárda ismeretében: Verebes István, Heller András, Hegedüs D. Géza és még sokan mások várják a vendégeket, no meg az író, Kalmár Tibor.

A részletes program ITT található.

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu