A fókuszban: Debrecen

167

A 2017-es Múzeumok Éjszakáját június 24-én rendezik meg, központi tematikája az Értékőrzés lesz, kiemelt helyszíne pedig Debrecen – jelentette be dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár július 7-én Debrecenben.

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: a Múzeumok Éjszakájának debreceni helyszíneit csaknem tízezren látogatták meg, a legnépszerűbb a Déri Múzeum volt.

Dr. Hoppál Péter kiemelte: az idei Múzeumok Éjszakájához 431 intézmény csatlakozott több mint 2200 programmal, a budapesti és a vidéki helyszínek között pedig nagyjából kialakult az egyensúly – a fővárosi kínálat mellé felzárkózott a vidéki.

Az államtitkár elmondta, hogy minden idők második legnagyobb látogatószámát produkálta a 2016-os Múzeumok Éjszakája (összesen 395 120-an regisztráltak) – ennél több regisztráció csak a tavalyi évben volt. A honlap látogatóinak száma 70 ezer fölé ment.

Budapesten 142 243, vidéken 252 877 fő regisztrált – ebből 67 387-en Kecskeméten. A fővárosban a legtöbb látogató – 15 ezer – a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galériába ment el; vidéken az első 10 helyszín közül az aranyérmes a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény lett 8100 fővel, az ezüstérmet a debreceni Déri Múzeum nyerte el 7562 fővel, a harmadik pedig a kecskeméti Cifra Palota 7420 fővel.

„Azon városok, amelyek nagy hangsúlyt fektetnek a kultúrára, vitték el a pálmát az idei Múzeumok Éjszakáján – a 2016-os központi helyszín, Kecskemét pedig két dobogós helyezést is felmutatott.

IMG_3438

Hoppál Péter bejelentette: a 2017-es Múzeumok Éjszakáját június 24-én rendezik meg, központi tematikája az Értékőrzés lesz, kiemelt helyszíne pedig Debrecen. Kézenfekvő volt, hogy a reformáció 500. évfordulójára emlékezve a „cívisváros” legyen a kiemelt helyszín, de Debrecen magas színvonalú, az elmúlt években sorra megújult közgyűjteményeivel is rászolgált erre a címre.

A Modern Városok Program keretében a kormány hatmilliárd 340 millió forint támogatást irányoz elő a 150 éves debreceni Csokonai Színház megújulására. Az első ütemben a tervezésre 200-250 millió forintot szánnak, a kivitelezés 2018-ban zajlik majd, a beruházás pedig várhatóan 2019-ben zárul.

Az államtitkár hangsúlyozta: idén először szerepel külön költségvetési sorban a vidéki fesztiválok támogatása – erre idén 250 millió forintot, jövőre pedig a dupláját, félmilliárd forintot fognak fordítani. Örömmel nyugtázta, hogy végre a Debreceni Virágkarnevál is kap állami támogatást.

IMG_3271

Papp László, Debrecen polgármestere elmondta: a Múzeumok Éjszakájának debreceni helyszíneit csaknem tízezren látogatták meg, a legnépszerűbb a Déri Múzeum volt. Hozzátette: a múzeum felújítására 2015-ben mintegy egymilliárd forintot fordítottak európai uniós és hazai forrásból.

Megjegyezte: a város pályázik a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címre, melyre a pályázatot 2017-ben fogják elkészíteni, benyújtani.

A polgármester hangsúlyozta: a Csokonai Színház felújítása mellett a Főnix Terv keretében befejezik a Latinovits Színház építését a román–magyar határon átnyúló fejlesztést támogató európai uniós alap felhasználásával. A teátrum kulturális bölcsőként a Kárpát-medencei színjátszás fontos színtere lehet, illetve erősödhet a város regionális szerepköre is.

IMG_3270

Szíjjártó Anita

Fotó: Kőmives András

www.kultura.hu

Tisztelt olvasók!

Legyenek olyan kedvesek és támogassák "lájkukkal" a Cultissimo facebook oldalát, a következő címen: https://www.facebook.com/Cultissimomagazin - Minden "lájk számít, segíti a magazin működését!

Köszönettel és barátsággal!

www.cultissimo.hu